Microsoft Natural Ergonomic 4000
Ik type deze post op een nieuw toetsenbord: de Microsoft Natural Ergonomic 4000. En ik moet zeggen, het is flink wennen.

Even wat achtergrond informatie. Ik gebruik al computers sinds ik 8 ben. Toen ik zo oud was kreeg ik van mijn vader een ZX Spectrum, een home computer uit begin jaren 80. Het was toen al een ouderwets ding, met maar 48 kilobyte aan RAM (vergelijk dat met de 1 gigabyte die tegenwoordig in PCs zit) en rubberen toetsen die bij het indrukken een beetje sponzig aanvoelden. Ik was meteen verslaafd, ik leerde toen zelfs Engels om te kunnen programmeren. Dit werd later vervolgd met een Commodore 64 en later uiteindelijk een hele hoop PCs (XT, 386SX, 486DX2, P150, P2 400, P3 800, P4 1.3, P4 1.8, AMD 1.6, AMD X2 3800+). Ik heb overigens nooit een Nintendo of Sega gehad in die tijd, m’n eerste console was een Dreamcast toen ik 21 was.

Omdat ik zo ben opgegroeid met computers heb ik geleerd heel natuurlijk en heel vloeiend om te gaan met die apparaten. Ik word nooit moe achter een computer, heb nooit last van m’n gewrichten. Ik hou een muis niet krampachtig vast maar leg m’n hand er relaxt op, type zonder dat ik m’n polsen hoef op te tillen. Hoewel ik de gevaren van RSI altijd wel heb onderkend heb ik daar nooit de symptomen van gevoeld of me daar zorgen om gemaakt. Mijn werkplek spiegelt die houding: M’n bureau is slecht afgesteld, m’n leren bureaustoel staat standaard naar achter gezwenkt, het is allemaal net niet de bedoeling. Maar ik merkte er toch niks van, dus wat boeit het?

Nou, het boeit wel als je er iets van gaat voelen. Een paar maanden geleden begon het, ik kreeg na lang werken met m’n trackball pijn in m’n hand. Vanaf m’n pink naar m’n pols toe voelde het stijf en pijnlijk. Het ging na een paar dagen weg, maar ik werd wel even bang. En om de zoveel tijd kwam het ook wel eens terug. Niet noodzakelijk RSI, maar wel een teken dat ik m’n handen verkeerd aan het gebruiken ben. En een serieuze reden om me zorgen te maken. Ik ben toch een kind van de IT tijd en als ik ooit RSI zou krijgen zou dat practisch het einde van mijn carriere betekenen. Met RSI kun je niet designen, kun je niet coden, kun je zelfs geen tekstschrijver zijn.

Dus toch maar eens op zoek naar wat oplossingen. Dit toetsenbord is de eerste stap, de natural ergonomics hebben een gesplitst toetsenbord waardoor je handen een maar natuurlijke houding aannemen. Dit specifieke type heeft dan ook nog eens een verhoogde polssteun en leunt naar achter (in tegenstelling tot de meeste toetsenborden, die door middel van twee pootjes naar voren leunen) waardoor je polsen niet omhoog hoeven te buigen. Verder zitten er nog wat hebbedingetjes op: een zoom schuif om in bijvoorbeeld Photoshop in en uit te kunnen zoomen, back en forward knoppen (had ik al op m’n trackball) en natuurlijk de standaard selectie nutteloze Windows functie knoppen.

Ervaring na het eerste half uur gebruik: Dat wordt oefenen. Op zich is dit een goed toetsenbord, maar ik ben het split toetsenbord niet gewend en ik merk nu dat ik niet netjes volgens de regels type. Ik doe bijvoorbeeld de b normaal met mijn rechterhand (maar de b zit links) en de y met mijn linkerhand (maar de y zit rechts). Verder is het heel vreemd om een toetsenbord te hebben wat niet naar je toe leunt, maar voelt het wel heel natuurlijk aan. Ik heb het gevoel dat m’n polsen in de lucht zweven. En ik merk dat sommige toetsen niet of slecht reageren; blijkbaar is de bijbehorende reflex voor die toetsen toch getraind op een vlak standaardtoetsenbord en druk ik ‘m niet ver genoeg in of zit ik er naast.
Het zijn kleine dingetjes waarvan ik verwacht dat ik ze met een paar dagen wel onder de knie heb. Ik ben benieuwd of het ook zal helpen qua RSI preventie. Mocht ik positieve ervaringen hebben zal ik ze zo snel mogelijk posten.

16 Comments on “Toetsenbord

What do you think?