… zijn blogs die hun RSS feed niet full weergeven. Mocht je het niet weten, RSS is een techniek waarmee een programma of website voor jou de nieuwe berichten op verschillende sites kan ophalen en kan weergeven. Op die manier hoef je niet meer naar elke site afzonderlijk te surfen en kun je gewoon bijblijven met veel meer informatie dan anders mogelijk zou zijn. Mijn RSS lijst zit ondertussen tegen de 100 blogs aan die ik zo dagelijks kan volgen. Dat lukt je niet als je ze elke ochtend één voor één aanklikt.

Er is echter één probleem. Een site kan zijn RSS feed zo instellen dat alleen een stukje van elk bericht zichtbaar is, een soort teaser om je te verleiden door te klikken en de rest van de site te zien. Het is niet heel vreemd natuurlijk, als mensen niet doorklikken kunnen sites veel advertentie-inkomsten mislopen. Dus om dat te forceren stellen ze hun feed zo in dat je wel moet doorklikken. Maar dat is zo kut. Hoe lees ik ‘s ochtends mijn feeds? Scroll – scan – click. Ik scroll door m’n lijst berichten, scan berichten snel om door te hebben wat ze te melden hebben, klik ze open als de tekst verdomd interessant is en ik er een keer heel serieus naar wil kijken. Essentieel onderdeel van dit verhaal: Ik klik dus wel door! Maar het verhaal moet wel dusdanig boeiend zijn dat ik het echt wil lezen. Ik beloon dus goed schrijfwerk. Wat gebeurt er als je alleen een teaser hebt? Ik scan de teaser, ik denk… tjah… het zou misschien best wel eens boeiend kunnen zijn… ik klik erop… en het blijkt totale rotzooi. Kosten? Verspilde tijd en een extra onderbreking in m’n leesritme. Het kost me misschien niet veel in financiële zin, maar het is wel mateloos irritant als het keer op keer gebeurt. Nog stommer: sommige sites maken het niet eens duidelijk dat het een teaser is, die laten je alleen de eerste alinea zien – waardoor het er net uit ziet als een kort maar volledig bericht. Dan klik ik sowieso niet door.

En weet je wat het vervelende is? Heel veel Nederlandse marketingblogs doen het. Molblog. Dutch Cowboys. AdfoBlog. Reclamewereld. Enzovoorts. Ik sta echt op het punt ze er allemaal uit te gooien, want doorklikken doe ik allang niet meer – die feeds zijn dus pure tijdverspilling geworden. Hoe wil je serieus genomen worden als sites over marketing, vooral de interactieve en online variant, als je geen full feeds levert? Hoe erg heb je het dan niet door?

5 Comments on “Waar ik me aan erger…

What do you think?