Vanavond is in Amerika iets speciaals uitgezonden. Op internet is er al jaren een discussie over het vliegtuig-op-een-lopende-band probleem. Het hypothetische probleem gaat als volgt: Stel dat je een vliegtuig hebt op een lopende band. Het vliegtuig wil opstijgen en geeft daarom gas, maar de lopende band gaat met precies diezelfde snelheid achteruit. Het vliegtuig blijft relatief tot de grond op z’n plek staan, hoe snel hij ook gaat. Kan het vliegtuig dan wel of niet opstijgen?

Het is te slecht voor woorden, maar deze vraag heeft jarenlang miljoenen nerds op internet bezig gehouden. Niemand was het met elkaar eens. Persoonlijk dacht ik dat het niet kon. Het vliegtuig staat ten opzichte van de grond – en daardoor ook de lucht – stil waardoor er geen lift kan worden gecreëerd op de vleugels. Zonder lift kan een vliegtuig niet opstijgen.

Om korte metten te maken met dit probleem besloten ze bij Mythbusters deze mythe in hun show aan te pakken. Die is vanavond in Amerika uitgezonden, het hoogtepunt van de show:Neeeeeee! Hij stijgt op! Ik had het fout! πŸ™ Gelukkig studeer ik geen natuurkunde ofzo πŸ˜‰
Om dit moment nooit te vergeten heeft Kottke meteen na de show een t-shirt ontworpen en te koop gezet. Nerds he πŸ˜‰

plane_takes_off_shirt.gif
(YouTube, via)

6 Comments on “Mythbusters: Vliegtuig op een lopende band

What do you think?