Het kopiëren van elkaars modellen en die een klein beetje aanpassen gebeurt heel veel in de horlogewereld, ook bij de grote merken. Zolang je eigen merknaam er maar op staat schijnt het juridisch ook lastig te zijn om er iets aan te doen…

Mijn nieuwste aankoop is echter een paar stapjes dubieuzer. Op mijn Rolex en Omega look-a-likes staat heel duidelijk Alpha als merknaam, van dichtbij proberen ze niet eens voor het origineel door te gaan. Maar dit horloge gebruikt de merknaam Marina Militare – een term die Panerai gebruikt op hun limited edition horloges die voldoen aan de eisen van de Italiaanse marine. Op de normale versies staat op diezelfde plek de modelnaam Luminor Marina.

Links zie je de Panerai PAM 117 (Luminor Marina Destro Titanium 44mm model), rechts de Marina Militare in Destro Titanium uitvoering. Strikt genomen wordt hier het merk Panerai niet misbruikt, maar het is natuurlijk voor iedereen duidelijk waarom ze zo’n makkelijk te verwarren merknaam gekozen hebben. Lastig om dan te blijven roepen dat je een homage draagt en niet gewoon een nepper… Ik zal er mee moeten leren leven 😉

7 Comments on “Panerai Luminor Marina homage

What do you think?