De afgelopen weken zijn er een hoop fotografie speeltjes binnengekomen. Binnenkort dus lekker weer eens schieten, voor de verandering eens foto’s maken van iets wat geen horloge is.

Eerste binnenkomst waren m’n flash triggers. Foto’s die je met de ingebouwde flits van een camera maakt zien er vaak afschuwelijk uit – meestal omdat het licht van een onnatuurlijke plek komt. Je loopt zelf ook niet de hele dag met een halogeenlamp op je hoofd naar dingen te kijken. Wij zijn gewend dat licht van een logische bron komt, zoals de zon, een raam of een plafondlamp. De triggers zijn kleine zendertjes waarmee je een losse flits ergens anders kunt opstellen zodat het licht niet meer zo onnatuurlijk van voren komt. Ik had al een setje triggers, de Cactus V2, maar die waren zo brak in elkaar gezet dat ze van ellende uit elkaar vielen. Deze nieuwe, de CTR-301, zien er voor 30 euro (1 zender, 2 ontvangers) een stuk steviger uit. Met een beetje balanceerwerk kun je ze zelfs als statief voor de flits gebruiken:

Yongnuo CTR-301

Daarnaast een lightbox, een witte doos waar je objecten die je wilt fotograferen in legt. Je verlicht de doos vervolgens met een flits; door de vorm van de doos wordt het licht zachtjes verstrooid en krijg je mooi belichte foto’s. Ik gebruik al een tijdje een zelfgebouwde lightbox, maar die is door z’n hoge knip&plak gehalte niet heel praktisch. Dit model van DealExtreme koste 22 dollar en is met wat oefening op te vouwen tot een klein zakje van zo’n 20 cm diameter. De box in action:

Lightbox

Als laatste een setje extension tubes ontvangen. Met zo’n tube verleng je de afstand tussen lens en camera waardoor je macro foto’s kunt nemen: extreem vergrote detailfoto’s. Het soort foto’s dat je in de National Geographic van bloemetjes en bijtjes ziet. Het heeft ook nadelen – geen van de automatische functies op de camera werken meer, je moet handmatig je foto in focus krijgen door de hele camera heen en weer te bewegen. Maar het alternatief is een echte macro lens kopen a 200 euro… Op DealExtreme werd dit speeltje voor 9 dollar naar me toe gestuurd. Geen lastige keuze. Meteen even met de triggers en lightbox een foto van de tubes genomen:

Extension tubes

En het soort foto’s wat je vervolgens met die tubes kunt maken? M’n eerste paar experimentjes…

Watch movement
Horloge uurwerk

Garen
Klosje garen voor naaimachine

Maxtor HD
Printplaat van harde schijf

Shturmanskie dial
Detail van wijzerplaat vintage horloge

Yeah. Nieuw speelgoed. Wordt een paar leuke weken hiermee leren omgaan πŸ˜€

5 Comments on “Nieuwe fotogear (Triggers, lightbox, tubes)

What do you think?