En in de categorie hele gave shizzle die ik via Twitter ontdek: @IYL86 had het over Pushing Daisies, een serie die ze beschreef als ‘Burtonesque’ en ‘Gilmore Girls witty’. Tim Burton is een van mijn grote helden en ik heb Gilmore Girls vanwege de geweldige dialogen (okee – ook omdat Alexis Bledel ontzettend cute is) elk seizoen gekeken, dus met zo’n beschrijving trek je mijn aandacht wel!

De serie gaat over Ned, een taartenbakker met een eigenaardige gave: als hij een dode aanraakt komt die weer tot leven. Maar als die persoon langer dan één minuut leeft gaat er een willekeurig andere dood om het evenwicht te herstellen. Om dit te voorkomen moet hij de dode nog een keer aanraken, waarna die opnieuw en dit keer voorgoed het leven laat. Ja, een bizar plotgimmick rond een morbide onderwerp – de eerste Burton puntjes zijn binnen! Ned gebruikt zijn gave samen met een detective om de beloningen voor onopgeloste moordzaken binnen te slepen, maar wordt verrast als één van de slachtoffers zijn jeugdvriendinnetje blijkt te zijn. Diep van binnen heeft hij nog gevoelens voor haar en kan hij zichzelf niet zo ver krijgen haar de tweede keer aan te raken. Maar nu is de liefde van z’n leven de hele tijd in zijn buurt, maar valt ze dood neer als hij haar ook maar één zoen geeft.

De sfeer van de serie deed me ontzettend denken aan de verfilming van Neil Gaiman’s boek Stardust. Gaiman heeft de handigheid om sprookjes voor volwassenen te schrijven, over vertrouwde werelden die gegrond zijn in de realiteit. Maar net onder de oppervlakte blijkt altijd een verrassende fantasiewereld te bestaan die je als lezer vervolgens probleemloos accepteert – en datzelfde lukt in Pushing Daisies ook geweldig. De serie neemt zichzelf dan ook nooit te serieus en grijpt dat aan om de meest bizarre complots te gebruiken voor de moorzaak die elke aflevering moet worden opgelost. Denk aan de sfeer van een Amelie gekruist met het surreëele A Nightmare Before Christmas, en ondertussen de snelle dialogen die je verwacht in een Whedon serie of inderdaad Gilmore Girls… Ik ben hooked.

7 Comments on “Pushing Daisies

What do you think?