Toen ik nog helemaal verslaafd was aan getunede Aziatische sportwagens zag ik sporadisch wel eens opnames van Gymkhana: een Japans racetype waarbij het parcours bestaat uit lastige obstakels die met specifieke manoeuvres als drifts, 360s of achteruit inparkeren overwonnen moeten worden. Het was de tijd voor YouTube en goede digitale videocamera’s, waardoor de beelden altijd onkijkbaar klein en hopeloos geschoten waren. Ik had het afgeschreven als een vreemde Japanse hobby.

Tien jaar later snap ik ook waarom al die Japanners zo gek werden van Gymkhana: check bovenstaande video van Ken Block, een WRC rally coureur die Gymkhana freak is en toevallig ook één van de oprichters van skatemerk DC Shoes. Het is geen echte Gymkhana in wedstrijdvorm, maar dat minpuntje wordt volledig gecompenseerd door hoe belachelijk stoer de video is.

Eigenlijk ook helemaal niet zo raar: DC Shoes heeft vanuit de skatescene natuurlijk jarenlange ervaring met gave films maken rondom mensen die superstoere tricks uitvoeren. En of het nou gaat om een skateboarder die over een fontein darkslide of een rallywagen die rondjes drift op het 51 graden gekantelde wegdek van een oval (check het op 5:30!), deze lui weten dat wel stijlvol op beeld te krijgen.

2 Comments on “Ken Block: Gymkhana III

What do you think?