Tegen het einde van de jaren 90 kocht ik een Seiko Kinetic horloge voor zo’n 400 gulden. Relatief simpel uiterlijk maar met de toen zeer gehypede Kinetic technologie. Verkooptekst: Nooit meer je batterij vervangen! Leuk, maar dat gaat er natuurlijk wel van uit dat de accu die erin zit degelijk is. En dat bleek tegen te vallen – in 2005 kapte de Seiko er mee, de accu laadde niet meer op. Een tripje naar de juwelier liet zien dat ik geen garantie meer had en dat voor reparatie zo’n 100 euro moest worden neergeteld. De helft van de nieuwprijs voor reparatie? Dacht het niet…

Het horloge ging in de la en werd jaren vergeten. Totdat ik laatst deze site tegenkwam, waar werd uitgelegd hoe je zelf zo’n accu kunt vervangen. Na voor 24 euro (inc verzendkosten) een setje te kopen in Engeland ging ik vannacht aan de slag… (een betere site met uitleg voor mijn specifieke 5M42 caliber kwam ik overigens pas tegen nadat ik al klaar was)

Ontdekking: Zonder horloge gereedschap moet je dit soort dingen niet proberen. Deed ik wel, en ik hoop dat ik al die schroefjes niet dolgedraaid of te los vastgezet heb. Dat weet ik niet, aangezien ik uiteindelijk een stuk van een Stanley mesje moest gebruiken als schroevendraaier…

Een paar plaatjes:
Seiko Kinetic repairs #1
Achterkant eraf.

Seiko Kinetic repairs #2
Wat onderdelen eruit en de batterij vervangen.

Seiko Kinetic repairs #3
Klaar!

Het is gelukt, de Seiko draait weer en laadt netjes op. De batterij indicator geeft ook na een paar draaien een volledig gevulde batterij aan, dus ik heb in ieder geval geen heel essentiële onderdelen kapot gemaakt. Binnenkort een nieuw bandje en ik ben weer helemaal tevreden!

61 Comments on “Seiko Kinetic reparatie

What do you think?