16 April 2007

En nu verder

By In Uncategorized

Ik zit me de laatste tijd af te vragen wat ik precies aan het doen ben. Enerzijds op een wat abstract niveau, wat doe ik met m’n leven, waar wil ik precies heen. Maar ook relevanter, met deze blog en m’n andere sites. Een recent artikel op YGG stelt het qua blogs heel zwart/wit:

You can only be a Journalist (professional) or Hobbyist (personal) in blogging. Anything in between will fail.


Het idee om S.oS en GuySie.nl te splitsen kwam eigenlijk voort uit dezelfde overweging. Mijn blog was puur hobbyisme, maar tegelijkertijd het eerste wat je tegenkwam als je me googled. Eigenlijk niet heel representatief, ook niet hoe ik mezelf wou laten zien aan potentiële werkgevers. Maar stel dat ik m’n blog professioneler zou maken… dan zou het niet meer mijn blog zijn. Ik ging GuySie.nl professioneel maken en S.oS houden als persoonlijke site.

S.oS gaat daarom niet om het profileren van mijn leet skillz, om het vertonen van mijn marketing wisdom of het ondergronds lobbyen bij bedrijven. Het is een combinatie van mijn wens om beter te leren schrijven, leuke dingen te delen met vrienden en mijn publieke identiteit te integreren. In dat opzicht is S.oS wel eerlijk: dit is wat ik leuk vind, wat ik denk, wat ik voel, wie ik ben. Mocht je nog niet weten dat ik een nerd ben met design- en marketing-ambities, een voorliefde voor gadgets en Disney, Star Wars en musicals, dan weet je dat na een maandje S.oS lezen wel.

GuySie.nl was heel anders bedoeld. Personal branding wordt het tegenwoordig genoemd, jouw persoonsnaam/identiteit als eigen merk. Dat jouw naam synoniem gaat staan voor kennis, een bepaalde meerwaarde die jij specifiek biedt. Zie de A-list bloggers en mijn persoonlijke shortlist (Kawasaki, Godin, MacLeod). Niet alleen een lege huls met een link naar je portfolio en je CV, maar een archief van kennis waarop anderen kunnen bouwen.

Het lukt alleen nog niet zo. Sinds de splitsing staat GuySie.nl leeg, met uitzondering van een verhuispost (en de prachtig minimalistische Hemingway theme, idee gejat van Merlin Mann). Strikt genomen is het veel belangrijker dat ik aan die site werk, dat ik een degelijke internet achtergrond bouw die aantoont dat ik veel afweet van mijn gekozen vakgebied. Maar het laat me wat koud. S.oS is veel leuker, staat veel dichter bij me, betekent meer voor me.

En datzelfde gebeurt dus eigenlijk op dat abstracte niveau. Ik weet dat ik nu aan m’n carrière moet gaan werken, dat ik een afstudeer plek moet gaan regelen bij een groot reclamebureau, moet laten zien dat ik het in huis heb om strateeg te zijn. Of dat ik in het diepe moet springen en iets zelf moet opstarten, moet laten zien dat ik van binnen toch een entrepreneur ben. Maar als het er op neerkomt weet ik niet of dit is wat ik wil, durf ik mezelf daar niet op vast te pinnen. Want stel dat ik het toch verkeerd heb, dat ik al die jaren studie heb vergooid en nog steeds niet heb gevonden wat ik echt wil doen, wat dan? Dus is het leuker om in Asterion nog een biertje te drinken en thuis een film te kijken…

What do you think?