10 April 2007

Waar ik me aan erger…

By In Uncategorized

… zijn blogs die hun RSS feed niet full weergeven. Mocht je het niet weten, RSS is een techniek waarmee een programma of website voor jou de nieuwe berichten op verschillende sites kan ophalen en kan weergeven. Op die manier hoef je niet meer naar elke site afzonderlijk te surfen en kun je gewoon bijblijven met veel meer informatie dan anders mogelijk zou zijn. Mijn RSS lijst zit ondertussen tegen de 100 blogs aan die ik zo dagelijks kan volgen. Dat lukt je niet als je ze elke ochtend één voor één aanklikt.

Er is echter één probleem. Een site kan zijn RSS feed zo instellen dat alleen een stukje van elk bericht zichtbaar is, een soort teaser om je te verleiden door te klikken en de rest van de site te zien. Het is niet heel vreemd natuurlijk, als mensen niet doorklikken kunnen sites veel advertentie-inkomsten mislopen. Dus om dat te forceren stellen ze hun feed zo in dat je wel moet doorklikken. Maar dat is zo kut. Hoe lees ik ‘s ochtends mijn feeds? Scroll – scan – click. Ik scroll door m’n lijst berichten, scan berichten snel om door te hebben wat ze te melden hebben, klik ze open als de tekst verdomd interessant is en ik er een keer heel serieus naar wil kijken. Essentieel onderdeel van dit verhaal: Ik klik dus wel door! Maar het verhaal moet wel dusdanig boeiend zijn dat ik het echt wil lezen. Ik beloon dus goed schrijfwerk. Wat gebeurt er als je alleen een teaser hebt? Ik scan de teaser, ik denk… tjah… het zou misschien best wel eens boeiend kunnen zijn… ik klik erop… en het blijkt totale rotzooi. Kosten? Verspilde tijd en een extra onderbreking in m’n leesritme. Het kost me misschien niet veel in financiële zin, maar het is wel mateloos irritant als het keer op keer gebeurt. Nog stommer: sommige sites maken het niet eens duidelijk dat het een teaser is, die laten je alleen de eerste alinea zien – waardoor het er net uit ziet als een kort maar volledig bericht. Dan klik ik sowieso niet door.

En weet je wat het vervelende is? Heel veel Nederlandse marketingblogs doen het. Molblog. Dutch Cowboys. AdfoBlog. Reclamewereld. Enzovoorts. Ik sta echt op het punt ze er allemaal uit te gooien, want doorklikken doe ik allang niet meer – die feeds zijn dus pure tijdverspilling geworden. Hoe wil je serieus genomen worden als sites over marketing, vooral de interactieve en online variant, als je geen full feeds levert? Hoe erg heb je het dan niet door?

5 Comments
 1. Jeroen Mirck 10 April 2007

  Meningen verschillen blijkbaar over het gebruik van RSS. Zelf wil ik alleen koppen zien en beslis ik dan wel of ik doorklik. Bovendien zie jij in je rss-lezer de pagina niet zoals hij bedoeld is, met beeld en lay-out. Het origineel is vrijwel altijd mooier dan zo’n rss-reproductie. En bovendien is zo’n deeltekst in je feed wel degelijk representatief voor de totale tekst. Als die deeltekst kut geschreven is, zal de rest ook wel kut zijn. Kortom: ik vind dat je overdrijft.

  Reply
 2. Jeroen Mirck 10 April 2007

  En je site heet nog wel ‘Vorm boven inhoud’! 😉

  Reply
 3. Van der Hoorn 11 April 2007

  Ikzelf gebruik Sage (Firefox plugin) en ik zie ook alleen de koppen. Ik zie de tekst pas als ik op de kop klik en dan dus zoals de site wil dat ik em lees. Persoonlijk vind ik het alleen maar irritant om al tekst te zien als ik nog nergens op geklikt heb.

  Maar blijkbaar zijn er dus duidelijke verschillen hoe mensen hun feeds gebruiken.

  Reply
 4. Guy 11 April 2007

  @Jeroen: Mjah, aan het eind word ik inderdaad wat over-the-top, kwam door m’n humeur eind vorige middag, maar ik ben het verder nog steeds eens met wat ik schrijf. Het gaat mij bij deze sites puur om de tekstuele inhoud, om het bijblijven met de ‘vakliteratuur’ zeg maar. De vormgeving die erbij hoort vind ik dan verder niet relevant, daar heb ik andere sites voor die ook daadwerkelijk op design gericht zijn. Ik zie het niet snel gebeuren dat ik een tekst over marketing opeens geniaal ga vinden omdat de layout van de blog toch wel zo goed is…
  Met je mening over deelteksten ben ik het eens, dat is het probleem dan ook niet. Ik zie het de andere kant op: een deeltekst kan er redelijk interessant uit zien maar deel zijn van een ontzettende bagger tekst. En dan heb ik er toch op geklikt en m’n tijd verdaan.

  De ironie van m’n blognaam is mij in dit geval overigens ook duidelijk 😉

  @vdH: Maar dan moeten de koppen dus heel specifiek weergeven wat de tekst inhoudt, terwijl het nog minder informatie is dan in een teaser zit. Hoeveel blogs hou jij bij op die manier en hoeveel tijd ben je kwijt met het lezen van je dagelijkse feeds? Ik kan me niet voorstellen dat je dat efficiënt kunt doen.

  Reply
 5. Van der Hoorn 13 April 2007

  Ik heb geen flauw idee, maar ik lees mn feeds tegenwoordig alleen als ik zin heb. Ik ben niet zo iemand die zn feeds elke dag _moet_ lezen, dus ik mis ook weleens articles. So be it, daar lig ik niet echt wakker van. De instelling dat je alles moet lezen ben ik al een tijdje geleden van afgestapt; je kunt toch nooit alles bijhouden. 😉

  Daarnaast heb ik een hele batterij low-level tech feeds die ik maar één keer in de maand oid hoef te checken.

  Reply

What do you think?