22 May 2007

Eerste HDR test

By In Uncategorized

HDR is een techniek waarbij je meerdere foto’s met verschillende belichtingen combineert om één foto te maken met meer detail en rijkdom van kleur dan met de originele foto’s mogelijk was. Een voorbeeld gallery met HDR foto’s kun je onder andere hier vinden. Ik wou wat experimenteren met HDR en heb daarom vannacht m’n cam mee naar buiten genomen en wat foto’s gemaakt van mijn Civic, verlicht door de straatlantaarns.

Jammer genoeg zijn straatlantaarns mogelijk het lelijkste licht om foto’s bij te nemen, dus de test shots zijn niet veel waard. Maar ik vind het een erg boeiende techniek en ga kijken of ik er de komende paar dagen wat meer mee kan doen.

Ik heb steeds drie foto’s genomen (0, -2, +2) en de 0 als origineel hier neergezet.

Eerste test, origineel
First HDR test, normal shot

Eerste test, HDR
First HDR test, HDR tonemapped

Tweede test, origineel
Second HDR test, normal shot

Tweede test, HDR
Second HDR test, HDR tonemapped again

Volgende keer ga ik wel eerst m’n auto wassen zeg, pfffft…

4 Comments
 1. Thomas 22 May 2007

  Ter aanvulling. Je krijgt dus inderdaad meer detail; je combineert dan namelijk het detail in de donkere delen van de overbelichte foto’s met het detail van de lichte delen in de onderbelichte foto’s tot 1 foto.

  welk programma gebruik je ervoor? Ik kan je photomatrix pro aanraden.

  Reply
 2. Guy 22 May 2007

  Ik gebruik ook Photomatix Pro, versie 2.33, op basis van deze tutorial. Je schijnt er ook Photoshop voor te kunnen gebruiken, maar dat las ik dus later pas 🙂

  Reply
 3. Van der Hoorn 22 May 2007

  Details zijn idd een stuk duidelijker zichbaar. Of de kleuren nou ook daadwerkelijk mooier zijn, valt over te discussieren.

  Reply
 4. Guy 22 May 2007

  @VdH: In dit geval begon ik al met bagger, want die natrium lampen maken nou niet echt het mooiste licht ever… ik heb bij het processen daarom ook geprobeerd dat zoveel mogelijk eruit te krijgen en de andere kleuren beter door te laten schijnen. Niet echt gelukt. Ik ga het vanavond mss even op de Oude Markt proberen…

  Reply

What do you think?