22 May 2007

Weegschaal problemen

By In Uncategorized

Ik heb gister een vervelende ontdekking over m’n weegschaal gedaan. Eén van de eisen voor het dagelijks wegen is dat je weegschaal betrouwbaar is. In de praktijk kun je dat testen door drie keer achter elkaar op een weegschaal te staan – dan moet je elke keer dezelfde waarde krijgen. Ik had mijn weegschaal, de goedkoopste Soehnle van de Blokker, in de winkel getest en daar deed ie dat prima.

Maar gister las ik op het forum van PhysicsDiet dat goedkope weegschalen daarom juist vaak met een buffer werken. Als je er eenmaal op hebt gestaan onthoudt hij deze waarde, en als je er nog eens op staat en dicht bij die waarde zit geeft hij dezelfde waarde terug. Je kunt het systeem testen door er op te staan, vervolgens de buffer te ‘resetten’ door een lagerer gewicht erop te zetten, en er nog eens op te staan. Via deze techniek varieerde mijn gewicht per keer steeds een paar honderd gram (59.7, 59.3, 59.4). Kut.

Ik ben dus op zoek naar een goede weegschaal. Iemand suggesties?

6 Comments
 1. Thomas 22 May 2007

  Wat een flauwe truc zeg om zo te laten lijken alsof je appaaraat accuraat is.

  Reply
 2. Joram 22 May 2007

  Is het zo dat die paar honderd gram zo’n verschil maken? Je kan natuurlijk ook een good old analoge versie kopen (bestaan die nog?).

  Reply
 3. Guy 22 May 2007

  Voor de grote lijn (de trendlijn, in de grafiekjes die ik steeds post) is het niet heel rampzalig, het idee is sowieso dat je de ‘noise’ van alle dagen uitvlakt en dit is in feite niet meer dan noise.

  Maar ik vind het wel vervelend dat ik blijkbaar niet kan vertrouwen op het apparaat, omdat er een unit expliciet is ingebouwd om mij niet de waarheid te vertellen.

  Ik heb dan liever dat hij sowieso wat afwijkt, en dat ik zelf daar een gemiddelde uit bereken of kies de eerste meting te vertrouwen, of wat dan ook. Niet dat hij een buffer gebruikt om me te naaien.

  Reply
 4. Steenis 22 May 2007

  Zit hier niet wat tussen? http://www.henkkoster.nl/zeeviswegers.htm

  Reply
 5. Van der Hoorn 22 May 2007

  Jaa, zo’n klokweger! 🙂

  Je kunt natuurlijk ook gewoon elke dag naar de supermarkt en daar op zo’n weegschaal gaan zitten. 🙂

  Maar is het echt zo interessant of je weegschaal er een paar ons naast zit? Dat verschil wordt al gemaakt welke kleding je aanhebt als je eropstaat.

  Reply
 6. Guy 22 May 2007

  @VdH: Daarom sta ik er elke ochtend naakt, nadat ik gescheten enz heb, op. Consistentie is de enige manier om te meten. Dus je wilt die factoren eruit halen… dan waardeer ik het niet zo dat het apparaat z’n eigen onzekerheid nog ff extra toevoegt.

  Reply

What do you think?