14 January 2008

Recensie: Eastern Promises

By In Uncategorized

eastern.jpgVanavond Eastern Promises gekeken met Roy. We begonnen de avond met één huisgenoot meer, maar die droop al snel af toen hij zich realiseerde dat je daadwerkelijk moest nadenken bij deze film. Niet echt zijn ding.

Voedvrouw Anna Khitrova, gespeeld door Naomi Watts, helpt bij de bevalling van een mishandelde, minderjarige prostituee. De prostituee overlijdt, maar haar dochter overleeft de geboorte. Het ziekenhuis weet niet wie ze is of hoe ze haar familie kunnen vinden. Anna vindt het dagboek van de prostituee, geschreven in het Russisch. Ze volgt het spoor en komt daardoor terecht in Trans-Siberian, het restaurant van een Russische maffiabaas. Daar ontmoet ze Nikolai Luzhin, gespeeld door Viggo Mortensen, de rechterhand van de zoon van deze maffiabaas. Hij is degene die de vuile klusjes opknapt voor zijn bazen…

Een fijne film! Hij wordt nooit spectaculair, er zijn geen geweldige actiesc̬nes, het is gewoon degelijk acteerwerk met een goed plot en een intrigerende setting. De Russische onderwereld wordt in films meestal afgedaan als een afgeleide van het koude oorlog stereotype, waar iedereen elkaar comrade noemt en terug wil naar Moskou. Hier is het een wereld van vergane glorie, een cultuur die probeert te overleven in een andere stad, met eigen regels en tradities. Dat dit een wereld is waar je geen deel van uitmaakt wordt versterkt door de dialogen: de Russische teksten worden niet ondertiteld. De helft van de film heb je geen flauw idee wat de acteurs tegen elkaar zeggen Рmaar je begrijpt het wel. Je ziet het, je voelt het. Moeite van het kijken waard.

What do you think?