8 December 2008

Sennheiser MM50 iPhone review

By In Tekst

Ik was altijd tegen in-ear oordopjes. Mijn eerste kennismaking was een stel Sony’s met overdreven grote rubberen uitstulpsels die haast met geweld je oorkanaal ingeduwd moesten worden – oorverkrachting bleek toch niet m’n favoriete tijdverdrijf. In de tussenliggende 13 jaar heb ik ze dan ook totaal vermeden, maar na slechts 3 uur ben ik helemaal om.

Tot nu toe gebruikte ik m’n iPhone alleen als smartfoon en niet als iPod, omdat ik geen goede oordopjes had. Na het lezen van een review door HeadPhoneInfo leek de Sennheiser MM50iP me de beste oplossing. Naast de speciale plug die nodig is om op een 1ste gen iPhone te passen heeft de MM50 ook een microfoon en besturingsknop, net als de standaard iPhone dopjes, maar dan met de audio kwaliteit die we van Sennheiser gewend zijn. Prijzig, zo’n 70 euro, maar dat valt nog in het niet vergeleken met de honderden euro’s die echte top-end oordopjes kosten. En die hebben geen mic en iPhone controls ingebouwd.

Tegenwoordig gebruiken in-ears geen rubber uitstulpsels meer, maar een flexibel rubber hoesje dat je hele gehooringang afsluit. Het is een gevoel alsof je net uit het zwembad komt en je beide oren verstopt zitten, in het begin vrij vreemd maar zeker niet pijnlijk of onaangenaam. Het hoesje dempt het geluid uit je omgeving, waardoor je je muziek beter hoort en minder hard hoeft te zetten. Vooral dat laatste is heerlijk, want ik zette de laatste jaren m’n iPod steeds harder en harder – toch een teken dat m’n gehoor langzaam achteruit aan het gaan was. Nu gebruik ik nog maar de helft van het volume dat ik hiervoor nodig had.

Al die verhalen in de media over ongelukken die voorkomen omdat mensen hun oordopjes in hebben? Ik snap eindelijk waar ze het over hebben. Met normale oordopjes kun je praktisch geen ongeluk krijgen – je kunt je iPod niet zo hard zetten dat het omgevingsgeluid helemaal weg is. Maar zelfs zonder muziek aan dempen deze dopjes ontzettend veel geluid: mijn eigen voetstappen zijn weg, het gekraak van een deur die je openduwt is verdwenen, fietsers verschijnen uit het niks. Ik liep op straat tegen mensen links en rechts van me aan, omdat ik ze simpelweg niet hoorde praten. Er komt ongetwijfeld een moment dat me hetzelfde lukt met een auto. De nog duurdere oordopjes met active noise cancellation – waarbij de dopjes het omgevingsgeluid elektronisch eruit filteren zodat je echte stilte krijgt – heb ik daarvoor blijkbaar niet nodig.

Muziek krijgt een volledig nieuwe dimensie. Ik kocht vroeger altijd budget oordopjes van een goed merk, zoals de Sennheiser MX400s, maar die kunnen absoluut niet opboksen tegen de MM50s. Door de in-ear constructie wordt al het geluid direct je oor ingegoten, wat veel duidelijkere bassen en heldere hoge tonen oplevert. Ik verstond vroeger geen bal van de zang bij nummers, nu kan ik elk woord luid en duidelijk horen. Telefoongesprekken voeren met deze dopjes werkt prima, hoewel het raar is om jezelf niet te horen tijdens het gesprek. Je eigen stem wordt ook gedempt, waardoor je jezelf alleen nog maar hoort via de trillingen in je eigen hoofd. Heel apart, maar er valt prima mee te werken. En misschien dat Apple in de toekomst de iPhone firmware aanpast zodat je je eigen stem via de mic ook over de koptelefoon hoort?

Toegegeven, dit is nauwelijks een review. Ik heb ze pas 3 uur en ze zijn daarom absoluut nog niet ingespeeld (naar goed gebruik moeten oordopjes eerst zo’n 40-50 uur worden gebruikt voordat ze optimaal klinken) maar ik ben nog nooit zo tevreden geweest over een set dopjes. Voortaan alleen nog maar in-ears en voor m’n iPhone hoef ik nu niks anders meer dan de MM50s. Beste accessoire die ik tot nu toe heb gekocht.

What do you think?