20 March 2009

Millionsmart Tourbillon 1801

By In Foto, Video

Op een normaal quartz horloge is het niet zo lastig om extra functies te bouwen. Een extra routine in de chip en een nieuw horlogeontwerp is geboren met een stopwatch, kalender of alarm erop. Bij mechanische horloges is het lastiger; een chronograaf of alarm moet dan worden gebouwd uit talloze radertjes en veertjes. Vandaar dat de functies dan complications (naar het Frans) worden genoemd. Eén van de lastigste complications is de tourbillon.

De tourbillon, Frans voor wervelwind, werd in de 19de eeuw uitgevonden. Zwaartekracht beïnvloedt een mechanisch uurwerk, waardoor het gaat afwijken en niet meer de juiste tijd weergeeft. Abraham-Louis Breguet bedacht een ingenieuze oplossing om dit tegen te gaan: het uurwerk wijkt af omdat de kracht van één kant komt. Maar als de kracht verdeeld wordt zodat het van alle kanten komt is er geen afwijking meer. We kunnen de richting van de zwaartekracht natuurlijk niet veranderen – maar wel welke kant van het uurwerk naar die kracht toe staat. Het escapement, het stuk van het uurwerk dat de tijd meet, zit daarom bij een tourbillon in een aparte draaiende kooi. Elke minuut draait de kooi een rondje – elke minuut is de zwaartekracht dus netjes verdeeld. Een YouTube voorbeeldje:

Voor het bouwen van een tourbillon is weken aan handwerk van geoefende horlogemakers nodig. En het is toch een onnodige luxe in een tijd waarin je met quartz horloges veel nauwkeuriger weet hoe laat het is. Daarom zitten ze alleen nog maar in de topstukjes van de Zwitserse horlogemerken, puur voor de patswaarde en om de exclusiviteit van die horloges te benadrukken. Voor minder dan €10000 kun je ze daar niet krijgen.

Gelukkig zijn er de Chinezen! Net zoals elke sector weten ze ook bij de horloges te laten zien wat massaproductie en goedkope arbeid voor de kostprijs doet. Nog steeds is een tourbillon bouwen een eindeloos stukje handwerk, maar de handen van Chinese horlogemakers zijn nou eenmaal wat goedkoper dan de Zwitserse. Hun creaties zijn relatief betaalbaar en waarschijnlijk de enige manier, als fan van horlogetechniek, om ooit een tourbillon om de pols te krijgen. Zoals, uh…

Tourbillon wristshot

Dat kan dus ook weer van m’n bucket list af 😉

Natuurlijk meteen enkele foto’s van genomen. Bekijk ze in deze set, als grote slideshow of gewoon bovenaan dit bericht.

2 Comments
  1. Rik 23 March 2009

    maar heb je er nou ook 1? of lag ‘t klokkie alleen een x periode om je pols?

    Reply
    • Guy 23 March 2009

      Ja, kon ‘m goedkoop overnemen van een bekende op Tweakers… prijs was te goed om het niet doen 🙂

What do you think?