6 August 2009

Bergeon 6111-style springbar tool

By In Tekst

Horlogebandjes zitten met springbars vast aan een horloge. Zo’n springbar is een metalen staafje met verende uiteindes die in gaatjes in de horlogekast klikken. Een springbar tool is een metalen vork die een uiteinde van zo’n springbar kan vastpakken en terug kan trekken, waardoor hij los komt van de horlogekast. Op dezelfde manier kan zo’n springbar, met een nieuw bandje, ook weer teruggezet worden.

Ik had al een willekeurige springbar tool ooit voor een tientje plus verzendkosten online gekocht. Deed z’n ding, maar niet heel ergonomisch en je had het gevaar dat de springbar los kon schieten en een kras op je horloge kon veroorzaken. Als ik een beetje onderzoek had gedaan had ik echter geweten dat de beste springbar tool de Bergeon 6111 is – en dat de Chinezen daar natuurlijk ook kopieën van gemaakt hebben.

De Bergeon 6111 heeft een koevoet uiteinde dat het veel makkelijker maakt om kracht te zetten en de springbar niet los te laten schieten. Een normale springbar tool heeft alleen het vork uiteinde dat de 6111 aan de andere kant heeft zitten.

Bergeon

Een Bergeon 6111 kost 32 dollar; niet heel duur maar nog steeds best veel geld voor een stukje metaal en dan moet het nog hier naar toe gestuurd worden. De Chinese kopie? Tien dollar. Inclusief verzendkosten.

Springbar tool

Heb ‘m vandaag binnen gehad en meteen op wat horloges uitgeprobeerd, ‘t is echt verbazend hoeveel beter deze 6111 kloon is dan m’n oude (duurdere!) springbar tool. Aanrader dus, ook als je slechts sporadisch een horlogebandje wisselt. Voor het geld hoef je het sowieso niet te laten. Acetimer op eBay verkoopt ze.

5 Comments
 1. JJ 6 August 2009

  Is een handige tool ja, al had ik hem voor $4,99 incl. verzenden 😉 Ik heb hem gekocht via timesaviour op eBay, lijkt er verdacht veel op. Aleen dat koevoet uiteinde gebruik ik erg weinig, past veelal toch niet tussen de strap & lugs.
  Nog een tip voor bracelets: Watch Band Strap Link Pin Remover Adjustment Tool van costsaviour. Of één van de tientallen andere verkopers 🙂

  Reply
 2. Guy 6 August 2009

  Pffft, $5, toch vreemd dat ze dan nog winst kunnen maken. Net als van dat spul op Deal Extreme dat voor $1 inc verzendkosten de deur uitgaat ;). Zal ff die timesaviour opzoeken!

  Ik vind de koevoet juist heel erg fijn, heb ook nog geen problemen gehad dat ie er niet goed tussen past. Met een kleine kantelbeweging kun je nu een springbar eruit wippen, in plaats van zijdelings kracht te moeten zetten met een traditionele.

  Reply
 3. Guy 6 August 2009

  Trouwens JJ, dit nieuwe forum vind je mss ook boeiend:
  http://www.homageforum.com/

  Reply
 4. JJ 15 August 2009

  DealExtreme is inderdaad ook geniaal, maar slecht voor mensen die snel impulsaankopen doen, lijkt me zo…

  Van dat homageforum had ik al een PM gehad op watchuseek, heb het maar afgedaan als spam, maar ik zal er eens een kijkje nemen!

  Reply
  • Guy 16 August 2009

   Impulsaankopen, hmmmm, wie doet dat me toch aan denken 😉

   Homageforum moet nog even wat meer gaan leven, maar de sfeer is er in principe prima. Post er ook eens wat, wordt het weer wat drukker! 😀

What do you think?