2 October 2010

Ken Block: Gymkhana III

By In Video

Toen ik nog helemaal verslaafd was aan getunede Aziatische sportwagens zag ik sporadisch wel eens opnames van Gymkhana: een Japans racetype waarbij het parcours bestaat uit lastige obstakels die met specifieke manoeuvres als drifts, 360s of achteruit inparkeren overwonnen moeten worden. Het was de tijd voor YouTube en goede digitale videocamera’s, waardoor de beelden altijd onkijkbaar klein en hopeloos geschoten waren. Ik had het afgeschreven als een vreemde Japanse hobby.

Tien jaar later snap ik ook waarom al die Japanners zo gek werden van Gymkhana: check bovenstaande video van Ken Block, een WRC rally coureur die Gymkhana freak is en toevallig ook één van de oprichters van skatemerk DC Shoes. Het is geen echte Gymkhana in wedstrijdvorm, maar dat minpuntje wordt volledig gecompenseerd door hoe belachelijk stoer de video is.

Eigenlijk ook helemaal niet zo raar: DC Shoes heeft vanuit de skatescene natuurlijk jarenlange ervaring met gave films maken rondom mensen die superstoere tricks uitvoeren. En of het nou gaat om een skateboarder die over een fontein darkslide of een rallywagen die rondjes drift op het 51 graden gekantelde wegdek van een oval (check het op 5:30!), deze lui weten dat wel stijlvol op beeld te krijgen.

2 Comments
  1. Roland 6 October 2010

    Ziekelijk! Veel van de trucs heb ik wel eens gezien, maar de snelheid waarmee ze elkaar opvolgen is echt absurd. En de trucs op de banking zijn erg origineel en erg vet!

    Reply
    • Guy 8 October 2010

      Ik twijfel wel een beetje of het echt 1 pure opname is, of dat er ook wat knip en plakwerk verricht is. Het is after all meer bedoeld als vermaak in dezelfde manier dat Top Gear (ook bekend om knip/plakwerk) dat is…

What do you think?