4 February 2011

Nieuw horloge: Panerai 6152/1 homage

By In Foto

Er is weer wat veranderd in de horlogedoos! Er zijn een aantal klokjes de deur uitgegaan. Maar in tegenstelling tot eerdere plannen is de nieuwe aankoop niet de Archimede Pilot H geworden. In plaats daarvan zit er nu een custom gebouwd klokje in de stijl van de vintage Panerai 6152/1 om mijn pols.

Panerai maakte voor de Italiaanse marine al duikinstrumenten als dieptemeters en kompassen, maar werd vlak voor de tweede wereldoorlog gevraagd om ook een duikhorloge te ontwerpen. De 6152/1 is een latere evolutie van dit horloge uit de ’40s en werd jarenlang actief in dienst gebruikt door de Italiaanse marine.

Trittico

In de jaren ’90 werd Panerai gekocht door een investeringsgroep die luxemerken beheert. Het bedrijf stapte over van technische instrumenten naar mode accessoires van duizenden euro’s en besloot nieuwe, moderne versies van de duikhorloges op de markt te zetten. Helaas ging bij het moderniseren ook een deel van de charme verloren, de nieuwe Luminor horloges hebben niet dezelfde feeling als bijvoorbeeld de klassieke 6152s. Dat is jammer, want voor veel mensen zijn juist de historische Panerai modellen het mooist. Op Homageforum bestaat zelfs een volledige subcultuur van hobbyist-horlogemakers die juist de vintage look van oude Panerais en Rolexen proberen te benaderen. Niet om de meest realistische nepper te maken – hoewel ze daar ongetwijfeld de skills voor hebben – maar omdat die het mooist zijn. Vergelijk het met auto-enthousiastelingen die zelf kitcars van historische AC Cobra’s of Lotus Super-Seven’s in elkaar zetten, mensen die een liefde voor auto’s en passie voor historie combineren.

Via Homageforum ben ik dan ook aan dit klokje gekomen. Het is lastig om de verschillen met een nieuwe Luminor te zien als je weinig van Panerai horloges afweet, maar de opvallende details zijn de 44mm ‘1950 style’ kastvorm, steriel lege ‘base’ wijzerplaat (geen Panerai merkjes erop, dat mag natuurlijk niet), ‘double pencil’ vormgeving van de koperkleurige wijzers en het historisch correcte bolle plexiglas in plaats van modern saffierglas. Maar het pareltje van deze klok is het binnenwerk: een oude Molnija 3601 uit 1952 tikt daar – 60 jaar later!!! – nog steeds probleemloos door. De oude Panerais gebruikten Rolex 618 uurwerken op basis van een Cortebert ontwerp. Maar Cortebert had ook een licentie voor dit ontwerp uitgegeven aan het Russische Molnija, waardoor de bouw van een Molnija 360x uurwerk grotendeels gelijk is aan dat van een Rolex 618. Eigenlijk is zo’n ’50s Molnija het spirituele broertje van de Rolex uurwerken uit dezelfde tijd. Perfect voor een vintage homage dus.

Het enige nadeel? Ik wist het nog niet toen ik het horloge bestelde, maar Panerai erkent zelf ook hoe mooi hun oude 6152/1 model was. Op de jaarlijkse SIHH beurs hebben zij namelijk net model PAM 372 gepresenteerd: een 47mm versie met precies dezelfde inspiratie.

PAM372

Mijn nieuwste aanwinst wordt daardoor voor de horlogekenners niet meer een eerbetoon aan een haast onverkrijgbaar vintage model, maar een suffe poging om het nieuwste model Panerai weer te imiteren. Mjah. Gelukkig staat ie nog steeds heel mooi op m’n pols 😀

Bovenstaande foto’s zijn overigens niet door mij geschoten maar door de horlogemaker.

5 Comments
 1. ricodb 4 February 2011

  @GuySie begrijp ik nu dat je een imitatie gekocht hebt?

  Reply
  • GuySie 4 February 2011

   @ricodb heb laten bouwen zelfs 🙂 volledig steriel en naar vintage design, dus in mijn ogen anders genoeg van huidige moderne Pams.

  • ricodb 5 February 2011

   @GuySie Laten bouwen! Dat gaat mijn pet te boven..

  • GuySie 5 February 2011

   @ricodb *shrug* het is niet anders dan een Rolex Submariner-kloon van Steinhart of ander geaccepteerd merk kopen.

  • GuySie 5 February 2011

   @ricodb Behalve dat het Panerai model wat ik als inspiratie heb laten gebruik sinds de ’40s niet meer gemaakt wordt.

What do you think?