4 August 2011

Crystalbuntu XBMC op 1e gen AppleTV

By In Tekst

Anderhalf jaar geleden kocht ik een 1e generatie AppleTV. De reden was simpel: ik gebruikte eerder een omgebouwde Xbox om het geweldige XBMC te draaien – de beste media center software ooit gemaakt. De Xbox kon echter geen HD video aan en ik had juist net een HDTV gekocht. De goedkoopste optie op dat moment was een AppleTV hacken om dezelfde software te draaien, maar dan wel met HD.

Helaas bleek AppleTV OS – een gestripte versie van dezelfde software waar hun Macs op draaien – eigenlijk te lomp en log om heel goed te werken. Je kon er dus wel XBMC op draaien, je kon er zelfs een speciale CrystalHD kaart in stoppen om beter HD af te spelen, maar het bleef toch wat haperen en langzaam aanvoelen.

Gelukkig zijn er mensen die zich daar aan gaan ergeren en vervolgens verschrikkelijk veel werk in steken om het op te lossen: Sam Nazarko bouwde een speciale, specifiek op de AppleTV/CrystalHD combinatie gerichte, linux distributie. Gebaseerd op het populaire Ubuntu, maar vervolgens totaal gestript om zo min mogelijk geheugen onnodig te verbruiken en XBMC zo efficient mogelijk te draaien. Sinds de update van afgelopen juli is deze Crystalbuntu installatie ook echt op het niveau dat ik het andere mensen durf aan te raden.

Meer informatie over Crystalbuntu vind je op Sam’s project pagina: http://www.stmlabs.com/projects/crystalhd-for-appletv/

De installatie is simpel. Koop een AppleTV1 via marktplaats, koop een CrystalHD kaart via een webshop. Monteer deze in plaats van de bestaande wifi kaart. Koop een USB stick van tenminste 4GB en gebruik Sam’s Windows installer om deze om te toveren tot een installatie-stick. Plug de stick in de AppleTV, start hem op… tijdje wachten… en klaar is kees. Je hoeft verder niks te doen, behalve XBMC naar je eigen wensen instellen.

What do you think?