7 July 2012

DIY Waxcanvas Cameratas: deel 2

By In Foto, Tekst, Video

Het grote DIY Waxcanvas Cameratas project is nu aardig op weg. In de timelapse hierboven zie je hoe ik afgelopen dinsdag aan de slag ging met de ASOS tas, de bar Otter Wax en een snel bij de HEMA gekochte fohn. Kwestie van de wax over het doek uitwrijven en vervolgens met de fohn in de stof laten smelten. Ik had op YouTube al veel how-to video’s bekeken en het principe was overal hetzelfde, ongeacht het merk of type wax, dus hoeveel kon er nou mis gaan?

Zo kwam de tas binnen, nog lekker zacht en flexibel:
Deel 2 van project DIY cambag is binnen!

De Tenba insert met mijn cameragear past er perfect in:
Insert in DIY cameratas

En zo zag ie er uit na de eerste poging waxen:
Tussenfase DIY cameratas

Niet helemaal wat ik voor ogen had eigenlijk. Je kunt het hier niet op de foto zien, maar de stof is al een stuk steviger en stugger door alle was die erin getrokken is. Je ziet ook dat het doek al een toplaag wax heeft die krassen kan pakken, maar het heeft nog niet de overduidelijke glanzende waxcanvas look.

Mijn eerste bar Otter Wax was in deze eerste sessie opgegaan dus ik bestelde extra wax bij webshop UNDSCVRD en gaf gisteren de tas een nieuwe laag. Ditmaal koos ik ervoor om niet de fohn te gebruiken. Door de hitte van de fohn smelt de wax en trekt het de stof in, maar ik had het gevoel dat het onbehandelde katoen misschien wel te dorstig was en alles in de vezels zoog. Dat was waarschijnlijk heel goed voor de uiteindelijke waterbestendigheid van de tas, maar er bleef op deze manier niks van de gewenste toplaag over. Omdat er nu al genoeg wax in de stof zat probeerde ik in deze fase alleen een mooie toplaag wax op de tas krijgen, door met lange halen de Otter Wax over de tas te verspreiden en vervolgens met m’n vingers egaal uit te smeren. Dit bleef ik herhalen tot ik in de lichtreflectie nergens meer een stuk onbehandeld katoen zag. Het resultaat zag er al vrij snel aardig, maar nogal ‘vochtig’, uit:

DIY waxed cameratas, fase 2

De tas moest nu, volgens de FAQ van Otter Wax, 24 uur uitharden voor je het verder kon testen. Dit proces kon op gang geholpen worden door het eerst een uur in de diepvries te gooien, dus dat heb ik maar gedaan – met als bonus extra verwarring van mijn huisgenoten 😉 . Daarna heb ik hem aan een kleerhanger opgehangen en in mijn kamer verder laten drogen. Hij voelt nu nog steeds een beetje plakkerig aan, wat volgens de FAQ met een aantal dagen zal verdwijnen. Verder is het overdreven glimmende effect weg, maar heeft de tas nu wel dat typerend uiterlijk van waxcanvas:

Untitled

Not too bad. Waarschijnlijk had ik dit effect ook al kunnen bereiken door die eerste fase met de fohn gewoon over te slaan, en meteen met de hand deze topcoat aan te brengen op de tas. Nouja, daar leer je weer van 🙂 . Al mijn gear past er dus prima veilig in:

Untitled

De originele planning was om ook de stukjes leer donkerder te maken, dat kan met echt leer vrij simpel door het te behandelen met een olie naar keuze. Maar het hier gebruikte leer is PU (PolyUrethane) splitleer, wat betekent dat er helemaal binnenin een dun stuk echt leer zit maar de zichtbare bovenkant gewoon plastic is. Plastic wordt niet donkerder door olie, en ik betwijfel of een oplossing als schoenpoets voldoende effect heeft. Even nadenken nog hoe ik dat dus ga oplossen.

P.S. De timelapse heb ik gemaakt via de ingebouwde intervalometer in de aangepaste Magic Lantern firmware voor mijn Canon 60d. Door deze in te stellen op ‘silent’ worden de foto’s niet luidruchtig en slijtagegevoelig genomen door de spiegel steeds te klappen, maar direct vanuit de Liveview buffer gekopieerd. Superhandig – tot je erachter komt dat deze modus geen JPG’s opslaat maar .422 bestanden, een of ander obscuur intern formaat. Voor ik uberhaupt iets kon met de ongeveer 1500 timelapse foto’s moest ik ze eerst omgezet krijgen. Uiteindelijk was de enige manier waarop dat in OSX lukte het installeren van Wine (de Windows emulator die origineel voor Linux geschreven is) en dit Windows programma te gebruiken. Die intervalometer is wel een superleuke functie, ik ga er zeker meer mee proberen te doen. Maar dat is ook meer iets voor een volgende blogpost.

2 Comments
 1. aysha 19 September 2012

  Hallo,

  Net je post gelezen en helemaal enthausiast over de wax. Waar heb je het gekocht en hoe duur was het?
  Ik ga het zeker ook doen,

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Reply
  • Guy 21 September 2012

   Dag Aysha, ik heb de wax gekocht bij deze twee shops:
   http://undscvrd.com/
   http://warenmagazijn.me/

   Maar ben toevallig nu ook een blogpost aan het schrijven over hoe de tas het doet sinds de behandeling, en dat is toch minder om enthousiast over te raken. Zou als ik jou was de boot nog even afhouden dus!

What do you think?