19 February 2014

Amazon Kindle X-Ray bestanden bouwen

By In Tekst

Ik ben groot fan van X-Ray op m’n Kindle Paperwhite. Het systeem helpt je om karakters uit elkaar te houden tijdens het lezen van een boek; door op een naam te klikken krijg je een korte beschrijving zonder spoilers en een overzicht waar dat karakter in het boek voorkomt. Ken je dat verwarrende gevoel als je weer eens een episch fantasy boek leest met honderden karakters die je allemaal van naam moet kennen? En waarbij je ook nog moet onthouden wat een willekeurig persoon 15 hoofdstukken geleden een keer tegen de hoofdpersoon zei, omdat de hele plottwist die je nu leest daar van afhangt? X-Ray lost dat op.

Kindle-Paperwhite-X-ray1

Maar X-Ray zit niet in alle boeken van Amazon, en als je ebooks niet bij Amazon koopt hebben ze sowieso geen X-Ray. Jammer!

Gelukkig zitten er op internet zat ereader fans die het leuk vinden om een nieuw onbekend bestand te reverse-engineeren. En toen duidelijk was het hoe het bestand er van binnen uitzag moest er nog enkel gezorgd worden voor de inhoud. Daar hielp Amazon ons onbedoeld zelf mee: zij laten hun X-Ray bestanden voor oude boeken automatisch maken door gegevens van Shelfari te gebruiken, een platform waar gebruikers boeken voorzien van samenvattingen, karakterbeschrijvingen en andere details. Bekijk bijvoorbeeld de Shelfari pagina voor het eerste Harry Potter boek om een idee te krijgen van hoe ver dat kan gaan.

Een eerste proof-of-concept om dezelfde Shelfari informatie in een eigen X-ray te verwerken werd in 2011 al in deze thread op MobileRead getoond maar vereiste nog teveel handmatig werk. Daarom heeft xjwilson afgelopen jaar een plugin voor Calibre gemaakt die dit automatiseert. De plug-in leest alle benodigde identificatie van je ebook uit, zodat de Kindle dit bestand aan het juiste boek kan koppelen, en gaat vervolgens de Shelfari pagina af om alle karakters op te halen. Daarna bouwt de plugin het X-Ray bestand op door voor elk karakter te scannen waar die voorkomt in het boek. Je kopieert handmatig het resulterende X-Ray bestand naar je Kindle in dezelfde map als het ebook, en voila!

Helaas werkt het nog niet geweldig. Er komen tijdens het bouwen van de X-Ray nog wel eens onverklaarbare crashes voor en niet alle X-Ray bestanden die je maakt doen het ook probleemloos op de Kindle. Ook moeten karakters exact overeenkomen met de naam op Shelfari, anders herkent de plugin ze niet tijdens het scannen. Bijnamen en afgekorte voornamen bijvoorbeeld gaan nu dus mis. Dit kun je oplossen met een alias list, maar je weet als lezer natuurlijk nog niet welke verschillende namen gebruikt worden voor een karakter als je het boek zelf nog niet gelezen hebt!

Ik hoop dus op nog een paar verbeterslagen in volgende versies van de plugin. Er zit veel potentie in het X-Ray systeem, en het is zeker de moeite waard om deze plugin uit te proberen als je een nieuw boek met veel karakters gaat lezen op je Kindle. Maar de 50/50 kans dat het allemaal in één keer goed gaat is zeker frustrerend.

What do you think?