15 February 2014

hitRECord on TV

By In Tekst, Video

Joseph Gordon-Levitt is druk bezig. Het joch uit 3rd Rock From The Sun heeft tegenwoordig naast rollen in films als Inception, 500 Days of Summer en de nieuwe Batman ook een eigen internetplatform: hitRECord. Daar kunnen artiesten uit alle creatieve hoeken hun ideeën online gooien en gelijkgestemden vinden om mee samen te werken. Het hitRECord team begeleidt en stuurt aan bij de productie van de beste projecten. Schrijvers, componisten, acteurs, muzikanten, illustrators, animators, iedereen werkt mee en uiteindelijk kan zo’n project bestaan uit contributies van honderden mensen.

De site is sinds een relaunch in 2010 gestaag gegroeid en heeft ondertussen al boeken en CD’s uitgebracht, theaters gevuld en films naar Sundance gestuurd. En sinds dit jaar zijn ze ook op TV. Met hitRECord on TV heeft JGL een eigen revue show gemaakt waar in elke aflevering 20 minuten lang het beste werk van het platform rondom een thema voorbij komt. Alles in de show, inclusief de opening, de tussenstukjes en de bumpers worden door leden van het hitRECord platform gemaakt. Zelfs opnames van de live-segmenten komen (deels) uit camera’s die door het publiek zijn meegenomen.

In de eerste aflevering zit bijvoorbeeld het mooie ‘First Stars I See Tonight’. Een waargebeurd verhaal, geschreven door de Amerikaanse roswellgray, werd ingesproken door KatSmash uit Schotland. JGL regelde vervolgens Elle Fanning en James Patrick Stuart als greenscreen acteurs. Illustrators werden gevraagd om de wereld rondom de acteurs verder in te vullen, onder regie van de Britse 12:42. Tegelijkertijd componeerde megancarnes in de VS de achtergrondmuziek en werden de verschillende partijen door muzikanten overal ter wereld ingespeeld. Het resultaat:

Maar mijn favoriet is ‘Beastly beauty’ uit de tweede aflevering. Dit project begon met het idee ‘Same story, different ending’ van mirtle, over sprookjes van vroeger met een plot twist. Geïnspireerd door een illustratie van sojushots uit Nieuw Zeeland schreef en zong de Finse ppeppina het nummer ‘La Belle et la Bête’, een variatie op het Belle & het Beest verhaal:

Amerikaan ozie componeerde een orkestraal arrangement voor het nummer en op verzoek van JGL werden via internet losse partijen voor het strijkkwartet, dwarsfluit, klarinet, franse hoorn, harp en trombone ingestuurd. sojushots tekende nieuwe illustraties voor het nummer, die geanimeerd werden door de Canadese OnlyB en Fajigajiga.

Er staat helaas maar een 1 minuut versie van het eindresultaat op YouTube, maar hij is helemaal te zien op hitRECord.

De clipstructuur zorgt er voor dat elke aflevering een wat samengeraapt gevoel heeft, maar dat is natuurlijk ook niet vreemd bij een revue show en JGL praat alles leuk aan elkaar vast. Vooral via de site kunnen traceren hoe zo’n clip ontstaan is, vanaf het originele idee naar de eerste beginstappen tot aan hoe het echte resultaat opgebouwd is, vind ik ontzettend intrigerend. De inhoud neigt wel wat naar de artsy melodrama kant, dus vooral de hipstermeisjes zullen zich er thuis bij voelen 😉 . Maar ik kijk er ook met plezier naar, dus probeer het eens zou ik zeggen!

What do you think?