De Apple 1984 reclame is een mijlpaal voor computerreclames (en reclame in het algemeen). In een grijze, moedeloze toekomstvisie zien we dat Orwell’s 1984 werkelijkheid is geworden. Honderden mensen zonder een eigen wil luisteren naar de propaganda van een totalitaire overheid, die vanaf een groot scherm op hun neerspreekt. Maar een jonge rebel stort zich in die kamer en gooit een moker door het scherm, de mensen verlossend van hun overheerser. Apple (jong, creatief) versus IBM (grijs, verstikkend, ouderwets) perfect als metafoor neergezet.

Dit werk van Chiat/Day is een klassieker die in veel colleges over marketing en reclame terugkomt. Hij is slechts eenmaal uitgezonden, tijdens de Superbowl in 1984, maar trok zoveel belangstelling dat de reclame nog wekenlang werd besproken en opnieuw (gratis!) werd uitgezonden tijdens nieuws en talkshows. Een hoogstandje dus, volgens de experts.

Maar wat is de waarde van een expert nog tegenwoordig? In deze web 2.0 wereld van user generated content is het toch de amateur die het beter weet, de stem van het volk die het hardst moet klinken? Arnold Worldwide maakte voor de opening van de Hatch Awards onderstaand filmpje. Tijdens een focusgroep wordt het storyboard van de 1984 reclame neergezet alsof het een nieuwe reclame betreft voor een Apple product in 2008. En dan maar eens kijken wat het volk van deze klassieker vindt…

Auw. Gelukkig weten we nu dat elke reclame beter gemaakt kan worden door een hond of een chimpansee toe te voegen… (via)

One Comment on “Apple 1984 focus groep

What do you think?