17 June 2012

Modifast Intensive

By In Tekst

Mijn eerste, meest succesvolle dieet (van 75kg naar 58kg) heb ik gedaan aan de hand van Burn The Fat, Feed The Muscle. Negeer de verschrikkelijke site die erbij hoort; het is een top boek, wel een dikke pil, maar een aanrader voor iedereen die gezond wil afvallen. BFFM is er vrij stellig in dat een zwaar restrictief dieet een slecht idee is omdat het je metabolisme aan gort helpt door het te trainen weinig te verbranden. Ik was daarom erg sceptisch toen twee vriendinnen van mij aan het Intensive dieet van Modifast begonnen. Maar damn, empirisch bewijs is altijd overtuigender dan theorie uit boeken. Ik had nog nooit zo snel, zo veel resultaat gezien van een dieet.

Het Intensive programma is zeker niet laf: twee weken lang eet je dagelijks slechts 500 cal in de vorm van een ontbijt, lunch en diner in poedervorm uit een zakje – that’s it. De zakjes meng je met water en wordt een soort milkshake, een soort pudding of een soort muesli – alle drie ongeveer zo chemisch van smaak als een goedkoop huismerk toetje van een gemiddelde supermarkt. De derde week vervang je een zakje met een lichte maaltijd, de laatste week mag je twee lichte maaltijden. De maand daarna moet je heel rustig weer opbouwen naar een normaal eetpatroon. Het is eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die echt obees zijn (BMI > 25) om een lifestyle verandering te kickstarten, onder supervisie van een arts of dietist.

Met andere woorden, this is a fucking bad idea.

Maar wel een idee dat in m’n hoofd bleef hangen. 10 tot 12kg verlies is niet ongewoon op dit dieet. Voedseldiscipline tijdens een dieet ben ik vrij bedreven in; het uitschakelen van mijn drang om op impuls te eten heb ik geleerd tijdens vorige dieetpogingen (kon ik het nou ook maar als ik niet op dieet was). Het is ‘maar’ 2 weken pure hel om op zakjes te leven, daarna mag je rustig aan weer vast voedsel hebben. Daarnaast was ik nog steeds niet van mijn afstudeerkilo’s af; de 10kg die er bij zijn gekomen tijdens het schrijven van mijn scriptie. Die wou ik toch echt nog kwijt. En ik heb geen vriendin of kinderen voor wie zo’n verandering in eetritme echt verschrikkelijk zou zijn om mee samen te moeten leven… Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer het klonk als een soort uitdaging in plaats van een dieet.

Tjah. Challenge accepted!

Ik begon op maandag 4 juni met 70,8kg. Na 2 weken op Modifast Intensive zit ik nu op 65,2kg – 5,6 kg er al af! Een deel daarvan is water, dus telt niet echt mee, maar ik denk wel over nog 2 weken de gewenste 60kg aan te tikken. Met de bijbehorende inertia van het dieet terwijl ik rustig weer opbouw naar een normaal eetpatroon verwacht ik zelfs nog wel een aantal kilo onder de 60 terecht te komen – onbedoeld, maar ik zou liegen als ik dat heel vervelend vond.

Die eerste 2 weken op alleen zakjes? Niet leuk. 500 cal is gewoon niet veel en je hebt de eerste paar dagen best wel hongergevoelens. De eerste week had ik ook wat hoofdpijn omdat ik niet genoeg dronk; de afvalstoffen (bijwerking van het vet verbranden) werden daardoor niet voldoende afgevoerd. Twee liter vocht per dag is de richtlijn. De tweede week werd vooral gekenmerkt door een algemeen flauw gevoel, met soms wat duizeligheid en greyout bij te snel opstaan. Eten gaat je sowieso deze twee weken bewust en onbewust ontzettend bezig houden, voedselgeuren lijken intenser of trekken in ieder geval meer je aandacht. Op een bepaald moment droomde ik zelfs dat ik in de stad ongelimiteerd spareribs aan het eten was, wakker worden was een flinke deceptie 😉 . Maar met een beetje discipline is het echt heel erg prima vol te houden. Vooral geen eten in huis halen, geen verleidingen in de buurt houden. Je moet het jezelf niet moeilijker maken dan het al is. Gewoon 14 dagen aftellen, die zijn sneller voorbij dan je denkt, en dan mag je weer vast voedsel hebben.

Het is aantrekkelijk om met zo weinig energie helemaal niks te doen, maar dat is dus ook gevaarlijk – je lichaam moet wel in beweging blijven en vet gaan verbranden. Daarom ben ik tegelijkertijd begonnen met het 5km Running Coach programma van de Atletiekunie en het beginnersschema bodyweight oefeningen uit Convict Conditioning. Die krijgen later wel een eigen blogpost als ik er wat meer tijd in heb zitten.

Mijn Modifast Intensive tips so far:

 • Ik heb de muesli variant zelf niet geprobeerd omdat ik hoorde dat het smaakte als ‘stukjes karton drijvend in derrie’. Denk niet dat ik er wat aan gemist heb.
 • Gebruik een shakebeker (erg tevreden over deze) voor de shakes en een staafmixer/blender voor de pudding. Ze zeggen dat het mengen ook met bijvoorbeeld een vork kan, maar ze liegen. Poeder happen is smerig.
 • Light frisdranken kunnen best interessante smaakcombinaties opleveren als je ze met de shakes gebruikt in plaats van water. Crystal Clear citroen ging overal goed bij, maar ook Coca Cola Light is bijvoorbeeld een optie!
 • Was je shakebeker onmiddellijk na gebruik af. Als je bij de lunch een shake neemt, de beker laat staan, en er de volgende ochtend pas aan denkt krijg je een slechte verrassing. Verschraald Modifast poeder ruikt verschrikkelijk. Vooral de vanille shakes deden me kokhalzen als ik ze liet staan.
 • Groene thee is je vriend. Je moet 2 liter vocht naar binnen werken per dag, en groene thee – in tegenstelling tot smaakjesthee – boost ook nog eens je metabolisme, dus helpt met het dieet.
 • Ook een optie qua vocht: Opkikker kip is geweldig, je mag 2 glazen magere bouillon per dag. Je eet 2 weken lang alleen maar neptoetjes, dus iets zout binnenkrijgen is echt een broodnodige afwisseling. Door het zout is het heel sec gezien niet handig voor je vochtbalans tijdens het dieet, maar fuck it.
 • Calorie-neutrale groenten zoals bleekselderij en komkommer zijn goed om wat in je maag te krijgen. De komkommer krijgt iedereen wel weg, bleekselderij is meestal even wennen. Ik ging er gewoon vol voor; een stengel bleekselderij afbreken, even onder de kraan wassen en als een soort wortel opeten. Je went vanzelf aan de smaak.

Vanaf morgen mag ik een lichte maaltijd, al zijn de regels daarover ook niet heel losjes: “een kopje magere bouillon met soepgroenten, een stukje mager vlees (geen jus) of vis, groenten of rauwkost (zonder dressing), 1 aardappel of 2 eetlepels deegwaren, magere yoghurt”
Al blijkt daar volgens de recepten op hun site nog best wel wat van te maken. Eind deze week geef ik nog wel een Modifast update als ik m’n eerste week met een vast voedsel maaltijd gehad heb!

Update: Deel 2 van mijn Modifast ervaring!

2 Comments
 1. Tijssens 21 September 2013

  Ik heb u afvalrace gelezen en vraag me twee dingen af: kom je geen vitamine of andere stoffen te kort?

  En hoeveel bent u afgevallen in hoeveel tijd, en blijft het eraf?

  MVG

  Reply
  • marie-louise 19 November 2013

   Alles valt en staat met discipline. Discipline om eraan te beginnen, vol te houden tijdens de afvalrace en het door te zetten na het behaalde resultaat. Zonder discipline kun je het dus shaken!

   Maar ….. ruim 6 jaar geleden besloot ik dat ik helemaal klaar was met mijn overgewicht en begon ik op mijn eigen manier aan Modifast. Met een tussenpoze van een week of 4, heb ik 2x 6weken 3x daags shakes gebruikt. Daarna zoetjes aan begonnen met gewone, maar zeker wel gezonde en gevarieerde voeding. Bewegen deed ik altijd al ruimschoots voldoende, ook toen ik nog bijna 107 kg woog.Resultaat mocht er zijn: 31 kg. lichter en een fiks kleinere maag omdat die gewend was geraakt aan minimale porties. Dat droeg natuurlijk ook nog bij aan de ruim 4 kg. die ik daarna nog verloor. Mijn gewicht is sinds die tijd stabiel te noemen: nog steeds weeg ik tussen de 72-73 kg.
   Maak je zelf echter niets wijs, niets voor niets. Discipline is het sleutelwoord, want als ik zou terugvallen in mijn oude voedingspatroon dan zouden alle inspanningen voor niets geweest zijn. Dagelijks ben ik nog heel bewust bezig met voeding, alleen ervaar ik het niet als last en is het ook geen obsessie.

What do you think?