30 December 2010

Horlogedoos 2011

By In Tekst

Het jaar loopt tegen z’n einde aan en dat betekent dat ik weer eens mag bedenken wat de plannen zijn voor m’n favoriete hobby. De horlogedoos is nu helemaal gevuld, maar het lijkt me een goed voornemen om komend jaar eens van kwantiteit naar kwaliteit over te stappen. De Chinese horloges verkopen om een kleiner aantal Zwitserse stukken in huis te halen. Maar op hoeveel horloges wil je dan eindigen? Best veel nog…

 • Dress
  Een dresswatch is een rustig, kleiner horloge voor nette gelegenheden als bruiloften of formele feestjes. Ik gebruik hier mijn Stowa Antea voor, maar die blijkt op mijn kleine polsen eigenlijk te groot. Als vervanging aas ik op de Junghans Max Bill handwinder. Dat is een moderne heruitgave van een iconisch bauhaus ontwerp van Max Bill (d’oh) uit de jaren ’50.
  Daarnaast heb ik permanent in deze categorie een oud Citizen Crystron quartzhorloge, ooit van mijn opa geweest. Geen duur horloge, maar vanwege de emotionele waarde alleen gedragen bij speciale gelegenheden – zoals het afstuderen van m’n zusje afgelopen maand.
 • Dress chrono
  Een sportievere variant op de dresswatch, zowel geschikt voor bij een pak naar het werk als in de vrije tijd. Helaas is een mechanische chronograaf een vrij dure complicatie en als je een mooie Zwitserse wilt – denk dan aan een IWC Portuguese, Tudor Heritage, Omega Speedmaster, etc – ben je meteen duizenden euro’s kwijt. Deze zal dus nog een aantal jaar op zich laten wachten, in de tussentijd hou ik het nog wel vol met m’n (Chinese) Alpha PN.
 • Casual
  Een horloge dat prima bij je jeans en allstars gedragen kan worden. Eigenlijk elk regulier horloge naar keuze dus. Die keuze is hier gevallen op een b-uhr pilotenhorloge, naar het ontwerp van de horloges die de Luftwaffe piloten vroeger droegen. Het liefst een Stowa Flieger, want Stowa was één van de originele producenten van dit ontwerp tijdens WO2. Maar anders is een Archimede Pilot H zeker een acceptabel alternatief.
 • Duiker
  Een wat groter horloge op staal of rubberband dat tegen een flink aantal meters water kan. Niet dat ik nou zo snel de diepte in zal gaan, maar de andere horloges in mijn collectie zijn niet bedoeld voor een frisse duik. Eén echt waterdicht horloge is dan wel fijn voor een rondje zwembad of een feestje waarbij je nat kunt worden. Daar heb ik nu mijn quartz Christopher Ward C6 (300m WR) voor, maar smaken veranderen en die vind ik eigenlijk helemaal niet zo mooi meer. Het zou wel kunnen dat in 2011 de OWC 5517 MilSub toch nog binnenkomt. Die heb ik al anderhalf jaar in pre-order staan, maar de baas van Orange Watch Company is zo perfectionistisch dat de release date steeds met maanden wordt opgeschoven.
 • Tool
  Het kenmerk van zogenaamde ‘toolwatches’ is dat ze het imago van een echt gebruiksvoorwerp behouden. Ze zijn eenvoudig afleesbaar, functioneel gebouwd en kunnen tegen een stootje. Waar sommige horloges bij het minste krasje opgepoetst moeten worden is een toolwatch juist trots op elke kras en deuk. Net als een mooie leren jas wordt zo’n horloge alleen maar beter naarmate hij meer geleefd heeft. Sinn is m’n favoriete toolwatch merk, en hun mooiste model vind ik de Sinn 657. Maar met een horloge van meer dan duizend euro ga ik toch niet bepaald ruw om, dus het toolwatch gevoel is dan puur show. Als alternatief heb ik nu de Prometheus CR-1, een Portugees horloge met Chinees binnenwerk dat z’n uiterlijk geleend heeft van de Sinn 303.
 • Sport
  Ik ben niet zo’n fanatieke sporter dus ingebouwde hartslagmeters, kompassen en GPS trackers zijn niet aan mij besteedt. Een digitaal quartzhorloge met stopwatch functie is voldoende. Ben daarom ruimschoots voorzien met mijn G-Shock Zombie Slayer en Casio F-91W (het zogenaamde terroristenhorloge).

Valt mee voor 2011 dus. Twee horloges die ik wil gaan kopen, één waarvan ik hoop dat ie komend jaar af is, zes horloges die hun plekje houden en de rest van de doos zal waarschijnlijk in de verkoop moeten om het project te financieren.

What do you think?