Big Bang Theory

Meestal skip ik de series als The IT Crowd waarin het hoogtepunt het uitlachen van nerds is. Ik kan met alle mogelijke zelfspot mezelf er niet toe zetten om het leuk te vinden. Voornamelijk omdat de shows volledig gereduceerd kunnen worden tot “Nerds zijn raar. Kijk: hij doet iets wat alleen logisch is als je wereldvreemd bent en geen normale sociale interactie begrijpt. Ha ha ha.”
Plotlines van topkwaliteit dus.

Maar ik ben net begonnen met Big Bang Theory kijken en dat vind ik wel leuk, terwijl het in principe exact hetzelfde is. Leonard en Sheldon zijn twee hoogbegaafde, doch wereldvreemde nerds die samen in een appartement in Californië wonen. Sheldon is haast autistisch in zijn perfectionistische en asociale gedrag, terwijl Leonard meer de verlegen en stuntelige nerdvariant voorstelt. Aan het begin van de serie verhuist hun overbuurman en wordt zijn appartement overgenomen door de spontane Penny, een onopgeleide serveerster die hoopt ooit actrice te worden. Uiteraard gaat de rest van het eerste seizoen over hoe Leonard probeert een relatie met Penny te krijgen.

Waar Big Bang Theory misschien verschilt van iets als The IT Crowd is dat in Big Bang Theory alles ook klopt. Of het nou gaat om wiskundige vergelijkingen, computer trivia of de nieuwste videospelletjes, de karakters zeggen nooit iets onzinnigs – nou ja, voor hun wereld dan. Vernieuwend als je bedenkt dat de gemiddelde sitcom op TV gericht is op de laagopgeleide Amerikaan die z’n high school nauwelijks heeft afgemaakt. Misschien is de serie in dat opzicht vergelijkbaar met xkcd – leuk omdat je het haast snobistische gevoel krijgt dat de serie speciaal voor ‘ons soort mensen’ wordt gemaakt. Maar zelfs als je de inhoud niet altijd begrijpt (zodra er iets natuurkundigs wordt geroepen ben ik het ook kwijt) blijft het grappig. Aanrader dus!

Bonus: De videoclip van het nummer waar de intro van de serie op gebaseerd is, door Barenaked Ladies.

2 Comments on “Big Bang Theory

What do you think?