Noem het een uit de hand gelopen hobby, of noem het een… nou ja, dat eigenlijk wel. Maar goed, ik heb er dus weer een horloge bij! 🙂

Ticino Big Pilot
M’n nieuwe speeltje: de Ticino Big Pilot

Eigenlijk had ik deze blogpost al een paar dagen af, maar nu wil het toeval dat deze Ticino Big Pilot een homage is aan een model dat B-uhr wordt genoemd. In de tweede wereldoorlog vlogen de Luftwaffe piloten met deze horloges, B-uhr staat voor Beobachtungs-uhr: observatie horloge. Ze werden gebruikt om te navigeren en moesten daarom simpel afleesbaar en zeer nauwkeurig zijn, maar ook tegen de klappen van een luchtgevecht kunnen. Nu heb ik zo m’n tactloze momenten, maar om een homage aan een Duits oorlogshorloge op 4 of 5 mei te posten gaat mij toch ook net te ver 😉

IWC b-uhr
Origineel WO2 B-uhr horloge van IWC

De B-uhrs hebben een simpel, maar daardoor heel elegant ontwerp met een zeer interessante historie. Alleen zijn die originele B-uhr’s tegenwoordig niet alleen onbetaalbaar, maar kunnen ze ook niet normaal om de pols: ze waren 55mm breed en werden over de mouw van een flightsuit gedragen.

Laco flightsuit
Nieuwe 55mm B-uhr van Laco zoals piloten hem droegen

Laco 55mm B-uhr
Nieuwe 55mm B-uhr van Laco op een normale pols

Maar verschillende bedrijven, waaronder een aantal van de originele fabrieken, maken tegenwoordig kleinere versies van de B-uhr’s. De Airman Original van originele fabrikant Stowa is mijn favoriet, maar deze is nog wat hoog gegrepen voor een student met een prijs die begint bij 990 euro (overigens hebben ze ook een versie die ‘slechts’ 590 euro kost. Die staat hoog op de lijst als afstudeercadeau voor mezelf).

Stowa Airman Original
Stowa Airman Original

Gelukkig zijn er ook goedkope opties en qua prijs/kwaliteit springt de Ticino meteen in het oog. Voor net geen 100 euro wel de B-uhr look, inclusief steriele wijzerplaat en blauwe wijzers, maar dan draaiend op een (overigens zeer betrouwbaar) Japans mechanisch uurwerk in plaats van authentiek Zwitsers. Geen krasbestendig saffierglas of andere luxe, maar dat kan ook haast niet voor die prijs. Het enige echte nadeel: de kast is 47mm breed, wat hem eigenlijk alleen geschikt maakt voor vrij grote jongens. En met mijn 15 cm pols omtrek ben ik er daar niet een van…

Ticino Zwart/Wit
De Ticino weer, in zwart/wit om te verbloemen dat deze shot niet zo goed was 😉

Toch kon ik het niet laten en bestelde ik de Ticino met korting via WatchUSeek. Toen hij eenmaal binnen kwam bleek ik toch gelijk te hebben: 47mm is eigenlijk te groot voor mijn pols. Gelukkig is de trend om steeds grotere horloges te dragen nog niet afgenomen (hoewel de verwachting is dat de recessie het conspicuous consumption patroon de komende tijd nog flink zal verbreken) en kan ik er nog net in casual gebruik mee wegkomen. Het bandje wat erbij zat was – zoals altijd bij goedkope horloges – waardeloos, dus werd een nieuw flieger-stijl bandje van Steinhart besteld. Die komt hopelijk een van de komende dagen aan, dan komt er uiteraard weer een volledige fotosessie.

15 Comments on “Ticino Big Pilot horloge

What do you think?