Ticino Big Pilot horloge

Noem het een uit de hand gelopen hobby, of noem het een… nou ja, dat eigenlijk wel. Maar goed, ik heb er dus weer een horloge bij! :)

Ticino Big Pilot
M’n nieuwe speeltje: de Ticino Big Pilot

Eigenlijk had ik deze blogpost al een paar dagen af, maar nu wil het toeval dat deze Ticino Big Pilot een homage is aan een model dat B-uhr wordt genoemd. In de tweede wereldoorlog vlogen de Luftwaffe piloten met deze horloges, B-uhr staat voor Beobachtungs-uhr: observatie horloge. Ze werden gebruikt om te navigeren en moesten daarom simpel afleesbaar en zeer nauwkeurig zijn, maar ook tegen de klappen van een luchtgevecht kunnen. Nu heb ik zo m’n tactloze momenten, maar om een homage aan een Duits oorlogshorloge op 4 of 5 mei te posten gaat mij toch ook net te ver ;)

IWC b-uhr
Origineel WO2 B-uhr horloge van IWC

De B-uhrs hebben een simpel, maar daardoor heel elegant ontwerp met een zeer interessante historie. Alleen zijn die originele B-uhr’s tegenwoordig niet alleen onbetaalbaar, maar kunnen ze ook niet normaal om de pols: ze waren 55mm breed en werden over de mouw van een flightsuit gedragen.

Laco flightsuit
Nieuwe 55mm B-uhr van Laco zoals piloten hem droegen

Laco 55mm B-uhr
Nieuwe 55mm B-uhr van Laco op een normale pols

Maar verschillende bedrijven, waaronder een aantal van de originele fabrieken, maken tegenwoordig kleinere versies van de B-uhr’s. De Airman Original van originele fabrikant Stowa is mijn favoriet, maar deze is nog wat hoog gegrepen voor een student met een prijs die begint bij 990 euro (overigens hebben ze ook een versie die ‘slechts’ 590 euro kost. Die staat hoog op de lijst als afstudeercadeau voor mezelf).

Stowa Airman Original
Stowa Airman Original

Gelukkig zijn er ook goedkope opties en qua prijs/kwaliteit springt de Ticino meteen in het oog. Voor net geen 100 euro wel de B-uhr look, inclusief steriele wijzerplaat en blauwe wijzers, maar dan draaiend op een (overigens zeer betrouwbaar) Japans mechanisch uurwerk in plaats van authentiek Zwitsers. Geen krasbestendig saffierglas of andere luxe, maar dat kan ook haast niet voor die prijs. Het enige echte nadeel: de kast is 47mm breed, wat hem eigenlijk alleen geschikt maakt voor vrij grote jongens. En met mijn 15 cm pols omtrek ben ik er daar niet een van…

Ticino Zwart/Wit
De Ticino weer, in zwart/wit om te verbloemen dat deze shot niet zo goed was ;)

Toch kon ik het niet laten en bestelde ik de Ticino met korting via WatchUSeek. Toen hij eenmaal binnen kwam bleek ik toch gelijk te hebben: 47mm is eigenlijk te groot voor mijn pols. Gelukkig is de trend om steeds grotere horloges te dragen nog niet afgenomen (hoewel de verwachting is dat de recessie het conspicuous consumption patroon de komende tijd nog flink zal verbreken) en kan ik er nog net in casual gebruik mee wegkomen. Het bandje wat erbij zat was – zoals altijd bij goedkope horloges – waardeloos, dus werd een nieuw flieger-stijl bandje van Steinhart besteld. Die komt hopelijk een van de komende dagen aan, dan komt er uiteraard weer een volledige fotosessie.

15 thoughts on “Ticino Big Pilot horloge”

 1. Jammer dat hij niet echt voor smalle polsen geschikt is, anders had ik hem zeker willen hebben, precies waar ik naar op zoek ben!

  1. Als je je over het afzichtelijke logo heen kunt zetten is deze Herc mss een optie:

   $59.99 inc verzendkosten. Alleen dat logo… daar kan ik niet mee leven :)

 2. @JJ: Check even de site van Steinhart. Zij hebben ook 44mm Fliegers met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Heb er zelf de (limited) 47mm van.

  1. Trouwens, ik wil even de kast van m’n Ticino met jouw Steinhart vergelijken vrijdag bij ESK Stef. Las net op WUS het gerucht dat Ticino z’n kasten uit dezelfde fabriek koopt als Steinhart en jouw 47mm ltd ed dus dezelfde moet hebben als deze…

  2. De Ticino kast blijkt inderdaad hetzelfde als Steinhart’s 47mm ltd ed, enige verschil is dat de Steinhart een dikkere gesloten caseback heeft terwijl de Ticino een dunnere displayback met glas heeft.

  3. @Evan: Die Steinhart horloges zijn inderdaad erg mooi en strak. Helaas nog wel even boven budget, ik heb al te veel te dure hobbies en dan is Guy’s blog niet echt een goede therapie ;-) Maar goed, gezien de prijzen die ik her en der heb gezien (een paar duizend €) kan het altijd nog gekker.
   @Guy: Dat Herc horloge is ook best netjes. Logo is iets minder, maar als ik zo rondkijk is het bij lange na niet het enige B-Uhr met logo erop. Best een leuk alternatief, zodat je nog even kan doorsparen voor een Steinhart. Als jullie nog andere tips hebben hoor ik het graag!

  4. Het is toch de Ticino geworden. Heb er uiteraard wel een nieuwe band bij besteld, wilde toch een bruine hebben. Ik ben erg benieuwd!

  5. Ben benieuwd hoe hij je bevalt, welk bandje heb je erbij gekocht? Ik heb ondertussen mijn Steinhart bandje ook binnen, heb ‘m ‘verkeerd om’ gemonteerd in de IWC Big Pilot style. Staat er verdomd mooi bij.

  6. Ik heb er een van timefactors.com bij gekocht (open ended aviator, brown) met een handige, niet al te dure clasp van ebay.

   Maareh, ga je nog foto’s van je pilot met steinhart hand posten? :)

 3. beste
  kun je me een adres geven waar ik de fliefer styl horloge bandtjes uiteraard met de bekende klinknagels kan kopen.
  het liefst hier in nederland in een winkel zodat ok het kan zien
  bij voorbaat dank ger

  1. beste graag zou ik een adres hebben voor de flieger styl horloge bandtjes met de bekende klinknagels kan kopen bvd ger

Zeg het maar