Horlogebandjes zitten met springbars vast aan een horloge. Zo’n springbar is een metalen staafje met verende uiteindes die in gaatjes in de horlogekast klikken. Een springbar tool is een metalen vork die een uiteinde van zo’n springbar kan vastpakken en terug kan trekken, waardoor hij los komt van de horlogekast. Op dezelfde manier kan zo’n springbar, met een nieuw bandje, ook weer teruggezet worden.

Ik had al een willekeurige springbar tool ooit voor een tientje plus verzendkosten online gekocht. Deed z’n ding, maar niet heel ergonomisch en je had het gevaar dat de springbar los kon schieten en een kras op je horloge kon veroorzaken. Als ik een beetje onderzoek had gedaan had ik echter geweten dat de beste springbar tool de Bergeon 6111 is – en dat de Chinezen daar natuurlijk ook kopieën van gemaakt hebben.

De Bergeon 6111 heeft een koevoet uiteinde dat het veel makkelijker maakt om kracht te zetten en de springbar niet los te laten schieten. Een normale springbar tool heeft alleen het vork uiteinde dat de 6111 aan de andere kant heeft zitten.

Bergeon

Een Bergeon 6111 kost 32 dollar; niet heel duur maar nog steeds best veel geld voor een stukje metaal en dan moet het nog hier naar toe gestuurd worden. De Chinese kopie? Tien dollar. Inclusief verzendkosten.

Springbar tool

Heb ‘m vandaag binnen gehad en meteen op wat horloges uitgeprobeerd, ‘t is echt verbazend hoeveel beter deze 6111 kloon is dan m’n oude (duurdere!) springbar tool. Aanrader dus, ook als je slechts sporadisch een horlogebandje wisselt. Voor het geld hoef je het sowieso niet te laten. Acetimer op eBay verkoopt ze.

5 Comments on “Bergeon 6111-style springbar tool

What do you think?