15 August 2006

Toetsenbord

By In Tekst

Microsoft Natural Ergonomic 4000
Ik type deze post op een nieuw toetsenbord: de Microsoft Natural Ergonomic 4000. En ik moet zeggen, het is flink wennen.

Even wat achtergrond informatie. Ik gebruik al computers sinds ik 8 ben. Toen ik zo oud was kreeg ik van mijn vader een ZX Spectrum, een home computer uit begin jaren 80. Het was toen al een ouderwets ding, met maar 48 kilobyte aan RAM (vergelijk dat met de 1 gigabyte die tegenwoordig in PCs zit) en rubberen toetsen die bij het indrukken een beetje sponzig aanvoelden. Ik was meteen verslaafd, ik leerde toen zelfs Engels om te kunnen programmeren. Dit werd later vervolgd met een Commodore 64 en later uiteindelijk een hele hoop PCs (XT, 386SX, 486DX2, P150, P2 400, P3 800, P4 1.3, P4 1.8, AMD 1.6, AMD X2 3800+). Ik heb overigens nooit een Nintendo of Sega gehad in die tijd, m’n eerste console was een Dreamcast toen ik 21 was.

Omdat ik zo ben opgegroeid met computers heb ik geleerd heel natuurlijk en heel vloeiend om te gaan met die apparaten. Ik word nooit moe achter een computer, heb nooit last van m’n gewrichten. Ik hou een muis niet krampachtig vast maar leg m’n hand er relaxt op, type zonder dat ik m’n polsen hoef op te tillen. Hoewel ik de gevaren van RSI altijd wel heb onderkend heb ik daar nooit de symptomen van gevoeld of me daar zorgen om gemaakt. Mijn werkplek spiegelt die houding: M’n bureau is slecht afgesteld, m’n leren bureaustoel staat standaard naar achter gezwenkt, het is allemaal net niet de bedoeling. Maar ik merkte er toch niks van, dus wat boeit het?

Nou, het boeit wel als je er iets van gaat voelen. Een paar maanden geleden begon het, ik kreeg na lang werken met m’n trackball pijn in m’n hand. Vanaf m’n pink naar m’n pols toe voelde het stijf en pijnlijk. Het ging na een paar dagen weg, maar ik werd wel even bang. En om de zoveel tijd kwam het ook wel eens terug. Niet noodzakelijk RSI, maar wel een teken dat ik m’n handen verkeerd aan het gebruiken ben. En een serieuze reden om me zorgen te maken. Ik ben toch een kind van de IT tijd en als ik ooit RSI zou krijgen zou dat practisch het einde van mijn carriere betekenen. Met RSI kun je niet designen, kun je niet coden, kun je zelfs geen tekstschrijver zijn.

Dus toch maar eens op zoek naar wat oplossingen. Dit toetsenbord is de eerste stap, de natural ergonomics hebben een gesplitst toetsenbord waardoor je handen een maar natuurlijke houding aannemen. Dit specifieke type heeft dan ook nog eens een verhoogde polssteun en leunt naar achter (in tegenstelling tot de meeste toetsenborden, die door middel van twee pootjes naar voren leunen) waardoor je polsen niet omhoog hoeven te buigen. Verder zitten er nog wat hebbedingetjes op: een zoom schuif om in bijvoorbeeld Photoshop in en uit te kunnen zoomen, back en forward knoppen (had ik al op m’n trackball) en natuurlijk de standaard selectie nutteloze Windows functie knoppen.

Ervaring na het eerste half uur gebruik: Dat wordt oefenen. Op zich is dit een goed toetsenbord, maar ik ben het split toetsenbord niet gewend en ik merk nu dat ik niet netjes volgens de regels type. Ik doe bijvoorbeeld de b normaal met mijn rechterhand (maar de b zit links) en de y met mijn linkerhand (maar de y zit rechts). Verder is het heel vreemd om een toetsenbord te hebben wat niet naar je toe leunt, maar voelt het wel heel natuurlijk aan. Ik heb het gevoel dat m’n polsen in de lucht zweven. En ik merk dat sommige toetsen niet of slecht reageren; blijkbaar is de bijbehorende reflex voor die toetsen toch getraind op een vlak standaardtoetsenbord en druk ik ‘m niet ver genoeg in of zit ik er naast.
Het zijn kleine dingetjes waarvan ik verwacht dat ik ze met een paar dagen wel onder de knie heb. Ik ben benieuwd of het ook zal helpen qua RSI preventie. Mocht ik positieve ervaringen hebben zal ik ze zo snel mogelijk posten.

16 Comments
 1. Van der Hoorn 16 August 2006

  Ik ben benieuwd. Ik heb ook al ergonomische toetsenborden gezien waarbij de toetsen verticaal in het midden zitten. Je handen hou je dan dus een kwartslag gedraaid (logisch). Ik heb ze de laatste tijd alleen nergens meer gezien.

  Maar hou me op de hoogte. Ik ben ook zo iemand die in een slechte houding achter zn pc zit en ws. ook niet het meest hand-vriendelijke keyboard heeft. Gelukkig kan ik wel werken met die split keyboards, aangezien ik netjes heb geleerd (op een old-school typemachine!) dat je de y met rechts moet doen en de b met links. ๐Ÿ˜›
  Het beste toetsenbord blijft voor mij dan ook zo’n oud IBM ding waarbij de toetsen zeggen (en dan bedoel ik niet die namaak dingen met een speakertje in het toetsenbord dat ‘click’ zegt, nee, ik bedoel die zware units van een kilo).

  Aantal toetsen op mn toetsenbord dat ik naast het aantal ‘standaard’ toetsen gebruik: 0. Op de een of andere manier pak ik toch altijd de muis. :/

  Reply
 2. Van der Hoorn 16 August 2006

  de toetsen zeggen dus click, maar als je dat tussen xml-haakjes zet dan haaltie het gewoon weg.

  Reply
 3. Guy 16 August 2006

  Die verticale toetsenborden klinken wel heel apart. Heb je een plaatje van hoe zoiets eruit ziet?

  Die zoom knop is nog wel handig, moet ik zeggen. Vaak wil je bv bij photoshop midden in een bewerking toch even snel in/uit zoomen zonder dat je daar weer het vergrootglas moet aanklikken en je huidige bewerking moet stopzetten. Afgezien daarvan heb ik al snel weer ontdekt dat de rest van die oh-zo-handige functieknoppen echt nog steeds geen functie hebben (ha, ha, ha).

  Reply
 4. Frank 16 August 2006

  nerds

  Reply
 5. Guy 17 August 2006

  Jaja, maar die nerds heb jij wel nodig, bitch ๐Ÿ™‚

  Reply
 6. Vince 22 August 2006

  Hehe, welcome to the club Guy. Al jaren van mijn jarenoude Microsoft (jawel) natural keyboard, wil nooit meer terug.. Die nieuwe borden van MS worden echt steeds fancier, alleen die kut ‘f-lock’ waarmee je ‘handig’ direct kan saven e.d. vind ik maar kut. F1 is gewoon F1, geen open..

  Maar hoe zwaar is de aanslag? Laatste tijd beetje getikt op wat nieuwe toetsenborden die echt een extreem lichte, toch beetje klikkende aanslag hebben, en dat is toch wel relaxt..

  Reply
 7. Guy 23 August 2006

  Tegenwoordig kan je de F-lock ook standaard laten aanzetten, dus dan blijft ie F toets functies houden ipv save/undo/etc. Zit ergens in de MS driver software.

  Qua aanslag vind ik ‘m wel licht, maar ik heb niet echt een klik gevoel. Het is niet laptop-achtig, maar het is ook niet Cherry/IBM style. Ergens er tussen in. Net niet sponzig.

  Kom maar eens langs om ‘m uit te proberen ๐Ÿ™‚

  Reply
 8. Vince 28 August 2006

  Maar voor ‘t kijken van de chick-flicks hebben we geen kbd nodig ๐Ÿ˜€

  Reply
 9. Jan 14 November 2006

  Heb een ergonomische polssteun gekocht met dito muiskussentje.Was zelfs niet te vinden in het ziekenhuis bij de specialist(nooit van gehoord hoor).
  Ontwikkeld door een handchirurg uit de VS en via Belgiรƒยซ te verkrijgen.Op de bank werken we hier nu al mee,de andere onaangepaste rommel wordt er uit gegooid.
  Zoals iemand hier tercht opmerkte moeten je handen op dezelfde hoogte zitten en moet je regelmatig oefeningen doen.
  Welnu deze chirurg luisterde naar zijn patiรƒยซnten.
  Website voor de liefhebbers: http://www.freewebs.com/polssteun/index.htm#s_m

  Reply
 10. Van der Hoorn 20 November 2006

  Hier ook nog wel een aardig toetsenbord als je vaak moet wisselen tussen verschillende indelingen (of als je vaak gamed oid):

  http://www.artlebedev.com/everything/optimus/

  http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=06/11/19/1911235

  Reply
 11. Guy 20 November 2006

  De Optimus is uber, maar blijft nu al ruim 2-3 jaar als vaporware in de lucht hangen… Ik moet nog maar zien wanneer de echte toetsenbord versie (in tegenstelling tot de 3 toetsen versie, die ze als teaser hebben uitgebracht) te koop is.

  Ik wacht overigens op toekomstige iteraties van het concept; OLEDs zijn qua levensverwachting nog niet stabiel genoeg om zo’n hoge uitgave te doen. Flink aantal honderd euro neerleggen voor een toetsenbord dat binnen een jaar uitgebrand zou kunnen zijn bij 24/7 use?… liever niet.

  Reply
 12. Van der Hoorn 21 November 2006

  Naja, pre-orders beginnen op 12 december, dus ik gok dat de Optimus-103 eerste kwartiel 2007 wel te koop is.

  Reply
 13. Rutjes 22 November 2006

  Ik doe het al jaren “natural” ๐Ÿ˜› Heerlijk, ik merk het vooral als ik veel moet tikken op mijn laptop, de binnenkant van je polst begint te trekken.

  Maar verder Guy, als je RSI klachten wilt tegengaan werkt alleen een toetsenbord natuurlijk niet. Iets doen aan je houding is altijd het beste, geen hulpmiddel werkt beter. Het is wel een mooi excuus om nieuwe gear aan te schaffen ๐Ÿ˜‰

  Reply
 14. Guy 28 November 2006

  @vdH: Optimus 103 keyboard to feature black and white displays

  De nieuwste teleurstelling van Optimus – ze hebben de 11 extra launcher toetsen weggehaald, de diaplays kwamen alleen nog maar op de bovenkant en nu de volgende stap: ze zijn niet meer in kleur.

  Kut als je gepre-order’d hebt ๐Ÿ™‚

  Reply
 15. Guy 30 November 2006

  Muahahahaha…

  Optimus demands $1200 pricetag

  Nee, dat wordt dus niks meer.

  Reply
 16. Van der Hoorn 30 November 2006

  Ik had nooit verwacht dat rond de 100 displaytjes zo duur zouden zijn :S Het lijkt erop dat ik het voorlopig nog met mn oude keyboardje moet doen. Gelukkig heb ik van RSI nog nooit last gehad.

  Reply

What do you think?