11 September 2006

36 Hours – deel III

By In Tekst

We zijn terug! Iets later dan gepland… zeg, zo’n 12 uur later dan de bedoeling was. Een kleine samenvatting:

Zaterdag 08:00
We vertrekken vanaf station Enschede naar Oldenzaal, met de bus (eerste 10km mag volgens reglement). Theoretisch was dat voor mij ook een lift, aangezien ik m’n strippenkaart niet had laten stempelen. Vanaf Oldenzaal krijgen we een lift in een Volvo, een aardige man met zijn vrouw die vertelt dat hij vroeger ook veel gelift had maar dat mensen toen nog vertrouwen in elkaar hadden. Hij weet ons ook te vertellen dat ie niet zo lang geleden nog een stuk in de tubantia had gelezen over liften… hmmm, van wie zou dat stuk toch zijn ;). We worden gedropt op het laatste tankstation voor de Duitse grens.

Zaterdag 09:00
We willen richting Passau – misschien zelfs Wenen – gaan liften, dus blijven stug volhouden dat we naar het zuiden willen. Iedereen die hier de grens over gaat rijdt echter richting Berlijn, Hannover, Rostock, Polen… We slaan de eerste paar lifts die kant op af en hebben daar al snel spijt van, want anderhalf uur lang komen er daarna alleen nog maar nederlanders die naar Oldenzaal gaan. Waarom zou je in godsnaam naar Oldenzaal willen?! Ondertussen staan Wesley & Pascal en Wouter & Godelieve ook al op het tankstation, te wachten tot wij opgerot zijn.

Zaterdag 11:00
Godzijdank, een lift! Richting Hamburg… hmmm, okee, Wenen gaan we daar niet mee redden, maar met Hamburg komen we in ieder geval Nederland uit. Eenmaal in de auto leggen we uit dat we aan een liftwedstrijd meedoen. Hij vraagt of we dan misschien helemaal met hem mee willen rijden… waarheen dan? Göteborg, Zweden… hmmmm… daar kunnen we wel mee winnen… prima!

Zaterdag 18:00
Realisatie: Zowel Roel als ik zijn nog nooit in Denemarken of Zweden geweest. En we rijden nu op de cruisesnelheid van een Opel Vectra door beide landen heen alsof het niks is. En morgen zijn we ook weer weg, zonder echt iets van beide landen gezien te hebben. Apart.

Zaterdag 21:00
Ah! Göteborg! Stad van de… uh… Zweedse mensen. We zijn afgezet op de ring en besluiten om ‘s nachts toch even te gaan slapen, omdat we in de auto al de hele tijd in slaap vielen (Roel was naar een afstudeerborrel, ik naar een verjaardag geweest). Op 15 minuten lopen blijkt er een F1 motel te zijn. Voor 15 euro de man heerlijk een nachtje geslapen tot…

Zondag 06:00
Fris en fruitig opgestaan en om 6 uur ‘s ochtends staan we alweer naast de ring te liften. Na even schrikken van de lokale politie (oh kut, draaien ze om?… nee, toch niet) stopt een verbaasde taxi-chauffeur die ons gebaart in te stappen. Hij vind het maar wat raar dat we daar stonden te liften en vertelt dat niemand anders ons op dat tijdstip zou gaan meenemen (we hadden ook nog maar 3 auto’s voorbij zien komen). Toch aardig om een keer een lift van een taxi te krijgen, hij dropt ons direct tegenover de ferry’s.
Ons plan was simpel, er gaat een ferry vanuit Göteborg naar Frederikshavn. Veel toeristen nemen deze ferry om via Denemarken terug te rijden naar Duitsland. Een lift van zo’n toerist krijgen zou ons sowieso in de buurt van Duitsland krijgen, vanaf daar was thuiskomen niet zo’n probleem.

Zondag 09:30
Er gingen maar 20 auto’s de eerste ferry in en niemand had trek in twee lifters. Na informeren blijkt dat de ferry op zondag ook alleen maar om 08:00 en 09:30 gaat, daarna pas ‘s avonds weer. De 09:30 ferry blijkt ook niet rijk gevuld met auto’s en als we deze niet halen zitten we sowieso vast in Göteborg… shit. Zo ver gekomen… en met het kopen van een ferrykaartje officieel gediskwalificeerd. Ik stuur nog een grappig bedoeld SMSje naar de 36 hours site met de tekst “Hoeveel zou een vluchtje stockholm-schiphol kosten?”

Zondag 12:45
Wat ook niemand ons verteld had was dat de ferry er 3 uur over doet om aan de andere kant te komen. Jezus wat een trage apparaten zijn die boten… Eenmaal aangekomen in Frederikshavn staan we drie kwartier te liften voordat een man, die vertelt dat hij in Rotterdam wel eens aan offshore projecten werkt, ons oppikt. Hij zegt dat het maar heel zeldzaam is dat je lifters in Denemarken ziet en dat gaan we nog merken. Aan de ring van Aalborg worden we bij de oprit van de snelweg weer afgezet.

Zondag 15:00
En daar staan we dan heel lang een beetje niks te doen, aangezien niemand ons meeneemt. Met twee bordjes (Randers en Arhus) proberen we wat zuidelijker te komen maar iedereen kijkt ons raar aan of lacht ons uit. We komen in ieder geval niet meer op tijd thuis: volgens de ANWB routeplanner zijn we op dat moment 754 km van Enschede.

Zondag 17:10
Fuck de wereld, wij hebben een credit card en er is een treinstation in Aalborg. 1800 deense kronen later zitten we in een intercity op weg naar Odense, van waar wij de nachttrein naar Hengelo nemen.

Zondag 23:50
We staan stil op een station in Denemarken. Opeens kijk ik Roel aan. “Roel, voor die 1800 kronen he…. volgens mij hadden we daar ook echt voor van Stockholm naar Schiphol kunnen vliegen.”
Ironisch :).

Maandag 07:20
Ons bonnetje afgestempeld op station Enschede. We zijn nog net niet 12 uur te laat 😉 maar wel een beetje gediskwalificeerd :(.

2 Comments
 1. Isa 12 September 2006

  zoals gister verwacht: je verhaal is een goed sogmoment :). Leuk om te lezen wel!
  Enne…volgende keer toch maar weer met de ootoo?

  Reply
 2. Guy 12 September 2006

  Tjah, auto is net zo duur als liften als je het als ons doet 😉

  Reply

What do you think?