23 October 2006

Target=”_blank”

By In Tekst

Heb het gedrag van links, op aanraden van Thomas, veranderd zodat ze voortaan in nieuwe windows openen. Is wat minder vervelend als je de rest van de posts ook nog wil lezen. De code verandert niet voor oude posts, dus die blijven irritant, maar nieuwe posts moeten hierna ‘gefixt’ zijn.

5 Comments
 1. Van der Hoorn 23 October 2006

  NEE! Target=_blank == evil!!

  Zie o.a.:
  http://www.robertnyman.com/2006/02/13/how-evil-is-the-target-attribute/

  “It should be up to the end user, not the web site, to decide if a link should be opened in the same window, a new window or a new tab; web developers shouldn’t force such behavior on people.”

  Zoek er eens naar waarom je het vooral _niet_ moet doen! :'(

  Reply
 2. Aisha 24 October 2006

  Grappig, ik wou net zeggen dat target=”_blank” volgens mij niet meer mocht… waarom wist ik dan even niet, maar goed. ;P

  Reply
 3. Van der Hoorn 24 October 2006

  Klopt, in zogenaamde Strict DTD’s (zowel HTML 4.01, als XHTML 1.0) en in XHTML 1.1 is de target attribute niet meer toegestaan. Nou gebruikt Guy Transitional dus het mag op zich wel, maar het blijft evil! 🙂

  In XHTML 2 (nog geen standaard) verandert er nog veel en veel meer. Daar mag je weer wel target gebruiken, maar kun je die dus overal op plaatsen. Hetzelfde geldt trouwens voor href. Ook die mag op elk element. De a tag wordt er nog ingehouden voor backwards compatibility, maar is dan dus ook niet meer nodig.
  Aan de andere kant zijn in die specificatie alle style-gerelateerde dingen eruit gesloopt. Geen b of i tag meer dus. Dat moet allemaal via CSS. Zelfs de veel gebruikte br tag is straks niet meer toegestaan.
  Pure XML dus.

  Meer info op:
  http://home.ccil.org/~cowan/xhtml2.pdf

  Reply
 4. Guy 29 October 2006

  Moet eerlijk zeggen, doordat ik gewend ben aan middleclick voor new tab in Firefox is het nieuwe linkgedrag inderdaad een stuk vervelender dan het oude.

  Sorry Thomas, begin maar eens een degelijke browser te gebruiken. Ik zet het weer uit.

  Reply
 5. Thomas 29 October 2006

  Je hoeft het niet voor mij te doen, ik constateer alleen iets waarvan ik vermoed dat een merendeel van de niet-nerd gebruikers het vervelend vinden omdat ze al dat middleclick en shift-click niet kennen of gebruiken… en dan ben je plots je bezoeker van je site kwijt om ‘m vervolgens nooit meer terug te vinden 😛

  Reply

What do you think?