29 October 2006

Verbranding, deel 2

By In Tekst

Accu Measure 3000

Ik heb een paar dagen geleden m’n Accu-Measure 3000 ontvangen, een goedkoop doch relatief nauwkeurig apparaat waarmee je een skinfold test kunt doen om je vetpercentage te meten. Hoewel niet zo nauwkeurig als een ‘echte’ vetpercentage test (waarbij je geheel onder water wordt gedompeld) of een professionele skinfold test wordt dit gezien als de beste manier om zelf een basismeting te verrichten en vervolgens veranderingen bij te kunnen houden.

De metingen zijn nog niet geheel betrouwbaar, door gebrek aan ervaring kan ik nog niet heel consistente resultaten krijgen. Maar voor een ruwe beginmeting is het nog steeds een prima tool. Mijn huidige meting is 30mm, wat een percentage van 25,9% oplevert voor mijn leeftijdscategorie. Fijn om te weten dat ik op dit moment voor meer dan een kwart uit vet besta. Ik woog 70 kilo toen ik hiermee begon. Ik wil eindigen op 60 kilo, aangenomen dat ik alleen vet verlies en geen spiermassa opbouw. Als mijn vetpercentage niet in 1 week drastisch veranderd is had ik toen 18,13 kilo vet. Hiervan wil ik dus 10 kilo kwijtraken, wat mijn vetpercentage op 13,5% zet. Mocht ik er nog wat spieren bij krijgen gaat dat percentage alleen nog verder omlaag. Klinkt goed.

Daarnaast kan ik een aanpassing doen op m’n BMR berekening van vorige week. Doordat ik mijn vetpercentage weet kan ik de meer nauwkeurige Katch-McArdle formule gebruiken. Deze is als volgt:

BMR = 370 + (21,6 * Lean Body Mass (LBM))

LBM is je lichaamsgewicht min je vetgewicht. Mijn LBM is 70 – 18,13 = 51,87. Mijn BMR is daardoor 370 + (21,6 * 51,87) = 1490,39. Vervelend genoeg is dat een flinke afwijking van mijn vorige Harris-Benedict berekening, die me op 1711 calorieën per dag inschatte. Blijkbaar ben ik voor deze formules erg aan de obese kant van de normaalverdeling. Ik zal even moeten kijken wat dat betekent voor m’n dagelijkse maaltijdplanning.

What do you think?