6 November 2006

Afvallen, deel 3

By In Tekst

Ik woog 70 kilo toen ik begon aan m’n dieet en ik weeg 3 weken later 65,7 kilo. M’n vetpercentage metingen fluctueren nog teveel om echt op van aan te kunnen (blijkt toch een stuk lastiger dan je denkt, elke dag op precies dezelfde wijze dezelfde rol vet te pakken krijgen) maar ik sport nog steeds niet consistent, dus er zal wel een aardige hoeveelheid verdwenen spiermassa mee gemoeid zijn.

Ik merk dat ik weinig last heb van het BFFM dieet. Ik drink alleen nog light frisdrank, drink m’n koffie zwart, eet geen vette snacks meer, eet bruin brood in plaats van wit, neem een extra schep groenten als ik ‘s avonds nog honger heb, drink in principe geen alcohol meer, etc. Een maand geleden had ik gewalgd van het idee, op zo’n wijze jezelf martelen, maar ik kan er blijkbaar prima mee leven. Ik had het zelf ook niet verwacht. Eens in de zoveel tijd mag je een cheat-meal hebben en daar kan ik weer een tijdje op vooruit – zaterdag lekker slibtongetjes gehad in Hengelo.

Het moeilijkste blijft het concept van een macronutrient ratio en de gespreide maaltijden per dag. Het idee is dat je een ratio van eiwitten, koolhydraten en vet probeert aan te houden per maaltijd – om mee te beginnen 30% eiwitten, 55% koolhydraten en 15% vet. Dit moet je vervolgens aanpassen aan je eigen lichaam op basis van de resultaten die je krijgt. Dat lukt me nog wel bij m’n ontbijt en lunch, een broodje kipfilet, tonijn of zalm is bijna perfect voor die ratio. Maar het avondeten wordt natuurlijk ook gekookt door de rest van m’n huisgenoten en daar kan ik niet zo moeilijk over doen. Calorieรƒยซn tellen is dan ook nauwelijks te doen.
Daarnaast moet je volgens BFFM zo’n 5 a 6 keer per dag een kleine maaltijd proberen te eten. Om je metabolisme op gang te houden moet je eens per 2-3 uur eten. Dat hoeft niet heel uitgebreid, dus een broodtrommeltje mee hebben naar college is prima. Maar vaak krijg ik toch maar 3 a 4 maaltijden naar binnen. Daar moet ik nog even aan werken.

5 Comments
 1. Aisha 8 November 2006

  OMG je eet bruin brood?! ๐Ÿ˜‰

  Ben trouwens zelf een tijdje gelee overgeswitcht op alleen water drinken, al twee maanden ofzo – dus ook geen light zooi meer. Geen idee wat voor daadwerkelijk effect ‘t heeft gehad, maar je krijgt zo iig geen suiker of andere zooi (aspartaam is vast ook niet super voor je) binnen. Is prima te doen, ik mis de fris/sapjes eigenlijk niet zo, drink ik dus alleen af en toe als ik bij iemand op bezoek ben of in de stad. Scheelt ook geld. Gewoon half liter flesje bij de compu en nog een in je tas voor naar college, die je altijd zo gratis kan bijvullen, en klaar. ๐Ÿ™‚

  Reply
 2. Guy 8 November 2006

  Tjah, aspartaam schijnt kankerverwekkend te zijn, maar goed, dat is alles ondertussen ๐Ÿ˜› ik probeer nu sowieso 3 liter water per dag te drinken. Ik heb een 0,6l SIGG bidon die ik overdag meeneem, op die manier kan ik ook een beetje afmeten of ik die 3 liter haal (= 5x de bidon leegdrinken). Voordeel boven een flesje water is dat zo’n SIGG niet te slopen is, terwijl ik al vaker m’n flesje water lekkend (dop er slecht op of scheur in plastic) uit m’n tas heb gehaald. Is geen pluspunt als je laptop, PSP en iPod Nano ook in die tas zitten.

  Reply
 3. Aisha 8 November 2006

  Oh ja, jij bent het type “hoezo voorzichtig doen met mijn tas?” ๐Ÿ™‚ En uhhh, als je 3 liter water per dag drinkt, hoezo heb je dan nog ruimte over voor light frisdrank? ๐Ÿ˜‰

  Reply
 4. Guy 9 November 2006

  Na 9 jaar student zijn en bier drinken kan ik prima tegen liters aan (fris)drank ๐Ÿ™‚

  Reply
 5. […] af te vallen omschreef. Ik woog op dat moment iets meer dan 70kg. Eรƒยฉn week later woog ik 67,3kg, twee weken daarna 65,7kg. Op 7 december woog ik 63,8kg, twee weken daarna kocht ik mijn eerste broek met taille maat […]

  Reply

What do you think?