24 March 2007

Na een half jaar

By In Uncategorized

Op 19 oktober schreef ik dit bericht, waarin ik mijn plannen om af te vallen omschreef. Ik woog op dat moment iets meer dan 70kg. Eén week later woog ik 67,3kg, twee weken daarna 65,7kg. Op 7 december woog ik 63,8kg, twee weken daarna kocht ik mijn eerste broek met taille maat 31. Op 22 januari woog ik 61,7kg en op 12 maart zag ik voor het eerst de magische 60,0kg op de weegschaal.

Als je de dieet verhalen van anderen leest is 10 kilo in een half jaar niet echt wonderbaarlijk. Sommige mensen verliezen zoveel in één maand diëten. Maar die mensen lopen het gevaar die kilo’s ook weer meteen terug te krijgen, zodra ze terug gaan naar hun normale eetpatroon. Ik heb geen dieet gevolgd, ik heb mijn eetpatroon veranderd. Een langzame manier om 10 kilo te verliezen, maar deze 10 kilo komt niet terug jojoën, daar ben ik zeker van.

Het verandert een hoop voor me. Ik kan weer in de spiegel kijken zonder al te veel afschuw te voelen: de onderkin is praktisch weg en mijn juk- en kaakbeenderen zijn weer een functioneel onderdeel van m’n gezicht. De bierbuik en de fat-ass zijn er nog steeds, maar een stuk kleiner geworden.

Maar het verandert eigenlijk ook weer niks. Ik moet toegeven dat ik er een beetje neurotisch mee omging, dat er ergens in m’n hoofd het idee rondzwierf dat alles anders zou worden als ik maar die magische nummers op de weegschaal zou zien verschijnen. Zo werkt het natuurlijk niet. Er is geen magisch gewicht waardoor ik opeens het onderwerp wordt van een real-life AXE reclame.

Het is dus maar stap 1 in een scala aan dingen die ik nog moet veranderen in m’n leven. Maar dat is prima, ik weet nu dat die stappen in principe haalbaar zijn. Elke stap verder is een stap dichter bij het soort leven wat ik wil leiden. Nu moet ik niet meer achterom kijken, niet meer twijfelen.

Dus wat doe ik nu verder? Komende maandag maken ze nieuwe foto’s van m’n arm. Als alles goed is ga ik vanaf volgende week samen met Roy twee keer per week na m’n stage fitnessen. Daarnaast ga ik, zodra m’n arm echt geheeld en gerevalideerd is, één keer in de week naar het krachthonk. Drie keer sporten in de week lijkt me een prima uitgangspunt om mee te beginnen.

Ik zit nog op 21% vet, dat moet nog lager. Het streefgetal is 14% en ik wil niet lichter worden dan 60kg. Op basis van deze getallen moet ik dus 4,2 kilo vet omzetten in spiermassa. Ik geef mezelf hier wederom een half jaar voor. Als dat me lukt ben ik binnen één jaar van 70 kilo en 26% vet (een teken van obesitas) naar 60 kilo en 14% vet (normaal voor een sportende man) gegaan. En dat lijkt me een prestatie waar ik wel trots op kan zijn.

1 Comment
  1. […] maanden geleden schreef ik dit op m’n blog over m’n verdere afvalplannen. Tot mijn spijt moet ik zeggen dat ik er nog […]

    Reply

What do you think?