20 May 2007

Michael Moore smokkelt ‘Sicko’ naar Cannes

By In Tekst

Michael Moore, bekend van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, heeft een nieuwe film waarin hij de gezondheidszorg in Amerika aanpakt: Sicko. Dit tot ongenoegen van de Bush administratie, die besloten heeft niet meer te wachten tot de première (zoals ze hebben gedaan bij de vorige twee films) maar proactief in de aanval te gaan. Ze dreigden zelfs zo ver te gaan de film te confisqueren omdat hij zogenaamd het handelsembargo met Cuba overtrad. In de categorie ‘WTF?!’:

I was floored when our lawyers told me this. “Are you saying they might actually confiscate our movie?” “Yes,” was the answer. “These days, anything is possible. Even if there is just a 20 percent chance the government would seize our movie before Cannes, does anyone want to take that risk?”

Certainly not. So there we were last week, spiriting a duplicate master negative out of the country just so no one from the government would take it from us. (Seriously, I can’t believe I just typed those words! Did I mention that I’m an American, and this is America and NO ONE should ever have to say they had to do such a thing?)

Update: De eerste reacties na de première in Cannes zijn positief

(via)

What do you think?