1 June 2007

Markeys Afternoon Seminar

By In Uncategorized

Ik pik leuk wat congresjes her en der me, maar het is hier ook wel gezellig: Markeys gaat volgende maand een eigen seminar organiseren.

Ik heb al vaker uitgelegd dat Markeys een bedrijf is dat aan naamcreatie doet. Een naam van een nieuw product of nieuwe organisatie moet voldoen aan verschillende eisen: hij moet taalkundig in orde zijn, linguïstisch en qua perceptie in alle doelgroep landen bruikbaar en merkrechtelijk nog beschikbaar zijn. Er zijn zat voorbeelden te noemen van producten die op een van deze vlakken de fout in zijn gegaan, denk bijvoorbeeld aan de Mitsubishi Pajero die in Spaanstalige landen wat problemen had omdat ‘pajero’ daar ‘rukker’ betekent.

Om te voorkomen dat je dat soort problemen krijgt bestaan er naamcreatie bedrijven als Markeys. Nu heeft Erwin Wijman recentelijk een boek geschreven, ‘De Bedrijfsnamenfabriek’, dat hard schopt tegen de schenen van deze bedrijven. Een voorproefje van het boek geeft al een duidelijk citaat:

Kijk naar het volgende, willekeurige rijtje namen met een K: Kijkshop, Kwantum, Kruidvat, Kwekkeboom, Klene, KLM. En daarna naar het volgende rijtje: Corio, Cordaan, Cordares, Corus, Coris, Cordis, Cordys, Corbis, Corbis Plus, Cordius, Cordaid, Corelio. Wie drie of, oké, twéé dan, van de twaalf Corren uit dit cor-porate rijtje meteen kan thuisbrengen, wint vast ook elk potje Triviant.

Erwin vindt de namen die door naamcreatie bedrijven gemaakt worden saai, conformistisch en niet eruit springend. Hij heeft ergens ook wel gelijk, maar heeft wel een heel eenzijdige visie. Om de andere kant toe te lichten organiseren we het afternoon seminar.

Erwin komt zijn verhaal doen, waarna Alef (mijn stagebegeleider) de kant van de naamcreatie toelicht. Rik Riezebos (van EURIB, het kennisinstituut over brand & reputation management) zal ook zijn visie erop geven. De dag eindigt met een discussiepanel, waar Humphrey Bruno zich er ook bij voegt. Bruno is van Asperion, het boekhoudingspakket waar Jort Kelder reclame voor maakt. De naam Asperion wordt in het boek ‘vaag en fantasieloos’ genoemd en Bruno wil daar zijn mening natuurlijk ook graag over geven…

Ik heb er wel zin in, denk ook dat het panel interessante discussies losmaakt. Dat we de eerste dag in Amsterdam bij het Olypmisch Stadion zitten is ook een leuke bonus 🙂

What do you think?