27 November 2007

Untergunther

By In Uncategorized

Dit verhaal is zo cool. Er bestaat een groep ‘culturele guerillas’ in Parijs die zichzelf de ‘Untergunther’ noemen. Ze zetten zich in voor de restoratie van culturele erfstukken van Frankrijk, maar niet door politiek activisme of lobbyen. Ze doen het gewoon zelf. Hun pronkstukje? In 2005 hebben ze zichzelf toegang verschaft tot het Panthéon en zich weken in een ruimte onder de klok verschanst, waar ze meubels, elektriciteit en internet voor zichzelf aanlegden. Vervolgens hebben ze daar hun nachten besteed om de wegroestende antieke klok, die door de overheid al tientallen jaren genegeerd was, weer werkende te krijgen.

Jammer is dat ze daar vervolgens voor zijn aangeklaagd, maar goed, het is wel uber.

2 Comments
 1. Krispijn 23 December 2007

  Inderdaad een erg stoer verhaal. Overigens zijn de heren/dames van Untergunther eind november vrijgesproken door de Parijse rechtbank. Uit de NRC van 30 november 2007:
  “Vier leden van de „culturele guerrillagroep” Unterguther zijn deze week door een Parijse rechtbank vrijgesproken van herhaaldelijke inbraak in het Panthéon, en het illegaal repareren van de grote klok op het 18e- eeuwse gebouw.”
  http://www.nrc.nl/kunst/article841001.ece/Clandestiene_klokkenmakers_vrijgesproken

  Reply
 2. Guy 25 December 2007

  En terecht! Ik snap dat je het er niet 1-2-3 mee eens bent als overheid, maar om ze nou meteen aan te klagen…

  Reply

What do you think?