5 January 2008

Klassiek

By In Uncategorized

Had een klein beetje semantische verwarring vanmiddag: ‘The 100 best film classics‘ bleek niet de muziek van de 100 beste filmklassiekers te bevatten, maar de 100 beste stukken klassieke muziek in films. Oeps.

Toch ben ik tot nu toe blij verrast met deze CD. Heb nooit veel aandacht besteedt aan dit genre en ik ontdek nu veel nummers die je wel ‘kent’ (uit films, series, en voornamelijk reclames) maar niet kent. Geeft me wat aanleidingen om meer te gaan luisteren en zoeken.

3 Comments
 1. Bas 6 January 2008

  Ik ben nu ff de playlist aan het bekijken. Ik geloof dat je al een goede collectie te pakken hebt (quizvraag: piano concert no.2 rachmaninov: welke bekende popsong is hier bijna rechtstreeks van afgeleid). Klassieke muziek in films/reclames is vaak in te delen in:
  – Bombastisch of zeer bekend werk, denk aan Mozart of Vivaldi. Vaak het wat lichtere werk qua sfeer van de muziek.
  – Romantisch, gevoelig. Pianomuziek van Chopin (nocturnes bv op 9 no 2 werd laatst nog voor een autoreclame gebruikt en natuurlijk de polonaise in de film ‘The Piano’ bij de aftiteling), Liszt of claude debussy (clair de lune).
  – Stukken met een zeer kenmerkende eigen sfeer, zoals de ‘flight of the bumblebee’ of stukken van Tchaikovsky.

  Voor film muziek kom direct Yann Tiersen (Amelie) naar boven, maar of je dit klassiek mag noemen weet ik niet. Achja nu ik erover nadenk kan volgens mij alles uit de klassieke muziek wel gebruikt worden. Ik denk dat de top 100 van deze cd dan ook veel lijkt op de top 100 klassieke stukken aller tijden (http://www.classicfm.nl/index.php?page=klassieke_top_1000/klassieke_top_1000_2007). Klassieke muziek is toch al erg uitgekristalliseerd dus slechte dingen zitten er niet meer tussen 🙂

  Reply
 2. Guy 6 January 2008

  Moet nog best lang naar Piano Concerto No.2 luisteren voordat ik ‘t hoorde, zonder de melodie lijn was het niet zo herkenbaar, maar toen de violen erbij kwamen werd het al snel heel duidelijk… All By Myself, natuurlijk 🙂

  Maar ik wist bijvoorbeeld ook niet dat het Sensation theme uit 2003 een afgeleide was van Mozart’s Requiem… ik dacht (naïef als ik ben) dat het gewoon een nieuwe compositie was.

  Reply
 3. Bas 6 January 2008

  Je gaat door voor de koelkast 😉

  En over muziekinvloeden gesproken.. afgelopen maand was weer ‘Top 2000 a go go’ op tv, waarin ze de top 2000 van radio 2 afgaan. En vooral leuk is dan dat ze nummers naar hun roots traceren, en dan blijkt dat hele bekende nummers bijvoorbeeld al vijf voorgangers hebben die tot het begin van de 20e eeuw terug in de tijd gaan. Zo is Sloop John B. van de Beach Boys uiteindelijk terug te leiden tot een zingend nieuwsbericht uit de jaren 20.. fascinerend!

  Reply

What do you think?