29 February 2008

Neil Gaiman’s American Gods gratis

By In Uncategorized

200px_American_gods.jpgNeil Gaiman, één van die schrijvers die ik idoliseer, heeft ter ere van het 7 jarig bestaan van zijn blog een poll gehouden: Welk van zijn boeken zou je het liefst gratis aan al je vrienden kunnen geven? Het boek dat gekozen werd zou hij dan volledig online zetten. Uit die poll rolde het boek American Gods, dat vanaf nu een maand gratis online te lezen is. Een aanrader, ik had er ook op gestemd!

American Gods is het verhaal van Shadow, een jongen die vrij komt uit de gevangenis en daarbuiten geen leven meer over heeft nadat zijn vrouw samen met zijn beste vriend verongelukt. Hij wordt ingehuurd door Mr Wednesday, die zijn hulp nodig heeft als assistent en bodyguard tijdens een reis door Amerika. Mr Wednesday moet namelijk nog wat zaken afhandelen met verschillende aparte figuren, die niet zijn wie ze op het eerste gezicht lijken…

Gaiman schrijft fantasy, maar niet op de Lord of the Rings ‘rare beesten in middeleeuwse omgeving’ manier. Veel van zijn verhalen gebeuren in de normale wereld, het hier en nu. Maar er blijkt naast die normale wereld ook nog een heel andere wereld te bestaan. Zoals een ondergrondse stad onder Londen, met zijn eigen cultuur en regels in Neverwhere. Of de wereld waarin de Afrikaanse Anansi mythes werkelijkheid zijn in Anansi Boys. En in het geval van American Gods de wereld van goden die de mensen alleen nog maar kennen uit geschiedenisboeken. Door gebeurtenissen waar zij niks aan kunnen doen worden de hoofdrolspelers in zijn verhalen, normale mensen die zich van geen kwaad bewust zijn, ook die werelden ingetrokken. En dat blijkt keer op keer de basis voor een mooi verhaal. Alles lezen, dus!

What do you think?