28 July 2008

Sean Tevis: Running for office

By In Uncategorized

Sean Tevis, een Amerikaan uit Kansas, is het zat. De ‘state representative’ uit Kansas is volgens hem een republikeinse idioot die zo snel mogelijk het kantoor uitgeschopt moet worden. Dus heeft hij besloten om zichzelf kandidaat te stellen.

Leuk natuurlijk, maar Amerikaanse campagnes draaien al heel lang niet meer om inhoud – ze draaien om geld. Alleen al om je kandidaat te mogen stellen. Tevis heeft dat geld niet, maar hij mag wel donaties aannemen. Hoe regel je dat mensen geld aan je doneren? Simpel: doe het web 2.0 style. Hij bouwde een site met blog en een humoristische XKCD-style strip waarin hij de situatie uitlegt. Niet lang daarna werd de site ontdekt en werd het verhaal op Twitter aan elkaar doorverteld – 38 uur later had hij de benodigde 26.000 dollar binnen van zo’n 3000 donateurs.

Een standaard kritiek op de web 2.0 hype is dat het niks tastbaars oplevert, dat slechts een kleine hoeveelheid mensen zich erin beweegt en dat de grote massa er niks van meekrijgt. Dat klopt misschien, maar die kleine hoeveelheid mensen zijn een verdomd interessante niche voor Tevis. Een groep die van nature betrokken is bij politieke zaken, hoogstwaarschijnlijk democraat is en genoeg geld heeft om te doneren. Ka-ching.

What do you think?