9 October 2011

American Optical aviator zonnebril

By In Foto

Ik heb een aardige collectie cheap-ass zonnebrillen liggen. Look-a-likes van Wayfarers en andere brillen uit de budgetbak van de lokale drogisterij, of gekocht bij een willekeurige straatverkoper op vakantie. Maar ondertussen wou ik toch eens wat kwaliteit in huis halen, dus ging ik op zoek naar een goede aviatorbril. En dan krijg je in de winkels meestal maar één aanbeveling: koop Ray-Ban.

Totdat je even iets verder online gaat kijken. Dan blijkt Ray-Ban helemaal niet meer het klassieke topmerk te zijn, niet sinds ze zijn opgekocht door Luxottica. Je geeft dus veel geld uit voor marketing en imago, maar krijgt er niet meer een kwalitatief hoogstand product voor terug. Een andere populaire keuze voor aviators is Randolph Engineering, wiens pilotenbril door Don Draper (Jon Hamm) in Mad Men beroemd is gemaakt. Randolph maakt brillen voor Amerikaanse piloten, maar hun klassieke aviator model – die ze overigens pas sinds de 80s maken terwijl Mad Men zich in de 60s afspeelt – is nu ook gewoon voor burgers te koop. Uiteraard in een dure limited edition om mee te kunnen liften op het TV succes.

Don Draper
Don Draper (Jon Hamm) met Randolph Engineering Aviator

Maar het mooie van spullen die gemaakt worden voor de Amerikaanse troepen is dat ze naar milspec worden gebouwd. De Amerikaanse defensie bedenkt een standaard waaraan de spullen moeten voldoen en laat verschillende leveranciers tegen elkaar bieden om deze mega-orders te mogen leveren. Dat betekent dat over het algemeen de producten van concurrerende leveranciers kwalitatief gelijk zullen zijn, want gebouwd met dezelfde specificaties.

En zo komen we aan bij American Optical. Dit bedrijf maakte namelijk de originele aviator zonnebrillen voor Amerikaanse piloten. Hun bril is zelfs met de astronauten mee geweest naar de maan op de Apollo 11 missie. Pas in de jaren ’80 verloren zij het defensiecontract aan RE maar de brillen zijn door de milspec in principe kwalitatief hetzelfde. Alleen dan voor een stuk lager prijsje…

Via een inkoopactie op Stijlforum (thanks Bootstrap!) kon ik voor 40eu inclusief verzendkosten een American Optical Original Pilot bril in huis halen – helaas iets te laat voor de zon in Nederland. Maar ik moet zeggen, ik ben flink onder de indruk. Qua prijs/kwaliteit verhouding denk ik dat dit de beste zonnebril is die ik ooit gekocht heb. Het voelt allemaal ontzettend stevig aan, de scharnieren zijn oerdegelijk – openen en sluiten zonder ergens losjes te kunnen wrikken. Stevige glazen lenzen die niet zo makkelijk krassen als de plastic lenzen in modebrillen. Overal netjes afgewerkt. Nu heb ik zelf geen ervaring met Randolph Engineering brillen, maar volgens mensen die beide bezitten zouden ze moeite hebben om de twee uit elkaar te houden als je de logo’s afplakt – vrijwel identiek dus.

Twee nadelen van de milspec: Om met een pilotenhelm gedragen te kunnen worden hebben deze aviators bajonetpootjes, die minder goed op hun plek blijven zitten dan reguliere haakpootjes. Daarnaast zijn de lenzen niet gepolariseerd, want daardoor zouden de ook gepolariseerde vliegtuiginstrumenten onzichtbaar worden. Je kunt echter tegen meerprijs modellen bij AO bestellen die normale pootjes en pola glazen hebben.

Aanradertje dus voor iedereen die nog een klassieke aviator in huis wil halen! Kijk wel eerst even op eBay, want de prijzen zijn daar een flink stuk lager dan op AO’s eigen site.

What do you think?