19 February 2009

Radiohead – Exit Music (for a film)

By In Audio

Ik ben niet een onzettende Radiohead fan. Ik heb zelfs In Rainbows nog steeds niet gedownload, laat staan geluisterd. Maar ik kan absoluut niet ontkennen dat ze zeker geweldige muziek hebben gemaakt. Het nummer Exit Music (for a film) is voor mij één van de absolute muzikale hoogtepunten ooit:

[audio:Radiohead-ExitMusic.mp3]

Het nummer staat op OK Computer, maar was speciaal door Radiohead geschreven voor de aftiteling van Romeo + Juliet. Volgens het verhaal kreeg Thom Yorke de laatste paar minuten van de film te zien en schreef hij vervolgens een nummer over wat ze hadden moeten doen, hoe ze hun lot moesten ontkomen:

Pack and get dressed
Before your father hears us
Before… all hell… breaks loose.

Of, zoals Yorke het nummer zelf omschreef:

The song is written for two people who should run away before all the bad stuff starts.

Het nummer ontwikkelt zich naar een climax toe als om 2:50 de fuzzy, distorted basgitaar opeens het nummer in komt (één van de redenen waarom ik basgitaar speel) en ebt vervolgens weer rustig weg naar Thom’s getergde stem, die nog eenmaal hun ouders verwenst…

“We hope that you choke… that you choke…”

Heerlijk.

Bonus: veel artiesten hebben Exit Music gecovered, maar veel van die covers zijn waardeloos. Jazzpianist Brad Mehldau geeft het nummer een volledig eigen wending zonder het te verkrachten. De jazz improvisatie in het midden van het nummer is soms verre van elegant, maar breekt op geen moment met het gevoel van het origineel:

What do you think?