4 February 2009

‘Reparatie’ Marina Militare 1936

By In Foto

Het nadeel van Chinese horloges is dat ze niet dezelfde quality control krijgen als hun dure Zwitserse tegenhangers – anderzijds, daarom kosten ze ook maar 1/5de of zelfs nog minder dan vergelijkbare Westerse horloges. Maar soms kan die QC je redelijk in de aars nemen. M’n huidige favoriete horloge, de Marina Militare 1936, is er namelijk mee gestopt. Ik kan hem opwinden wat ik wil maar hij gaat niet tikken, niet draaien, hij staat volledig stil. Reparatie is zinloos, een horlogemaker rekent me aan arbeid evenveel als het horloge gekost heeft. Ik kan dus het beste hetzelfde model opnieuw bestellen en hopen dat die het langer volhoudt. Maar het is zonde om deze helemaal weg te gooien…

Toevallig had ik nog een kapot horloge waar hetzelfde uurwerk in zat, maar dan met andere plaat en wijzers. Het glas daarvan was gebroken, maar het horloge zelf deed het nog. Ik had al vaker dit type uurwerk uit een horloge gehaald, dus moest eigenlijk alleen weten hoe je ze er weet netjes inkrijgt. Even googlen, wat knutselwerk en we zijn weer een werkend horloge rijker! Jammer genoeg heb ik nog niet de tools om zelf de handen en wijzerplaat te vervangen, anders had ik helemaal geen vervanging hoeven te bestellen…

Oude Marina Militare 1936
Marina Militare 1936

Broken Marina Militare parts
Kapotte onderdelen

Repaired Marina Militare
Werkend horloge

What do you think?