16 March 2009

Strobist Lighting 102 – 1.1, 1.2

By In Foto

Ik heb ooit een hoop van mijn fotogear gekocht omdat ik mee wou doen met een gratis online cursus, de Strobist Lighting 102. Door omstandigheden ben ik er nooit aan begonnen, maar ik schiet de laatste tijd weer wat vaker en heb nog wat fotoshoots in het vooruitzicht, dus wil eigenlijk beter met mijn apparatuur om kunnen gaan. Een goed moment om toch die stap te nemen.

De Strobist cursus gaat over het schieten met off-camera licht, dus niet de flitser die ingebouwd is op je camera maar een losse flitser die je ergens anders neerzet. De eerste twee oefeningen gaan over dat neerzetten: hoe ziet licht eruit als je de hoek naar het object verandert? En wat voor invloed heeft de afstand van de flits tot het object op de achtergrond?

1.1 Position – Angle
Strobist 102 1.1

1.2 Position – Distance
Strobist 102 1.2

Dit zijn nog niet de leuke oefeningen, maar de verplichtingen waar je even doorheen moet om de basis skills te begrijpen. Alsnog was de tweede oefening erg interessant! Intuïtief denk je namelijk dat hoe dichter de flits bij het object komt, hoe feller de hele foto wordt – inclusief achtergrond. Dat klopt, maar je compenseert op de camera voor die extra hoeveelheid licht. En dan gebeurt er iets grappigs: als je elke keer dat de flits dichterbij komt het diafragma aanpast om het object gelijk belicht te houden, dan wordt de achtergrond donkerder!
Logisch als je erover nadenkt, maar niet iets wat je automatisch verwacht. Op m’n eerste dag al één nuttige les geleerd.

What do you think?