24 May 2009

O-Flash ringflits

By In Foto

Een ringflits is een flitser die niet bovenop je camera zit, maar rond de hele lens. Dit zorgt voor een heel egaal licht met een hele zachte overgang naar schaduw aan de zijkanten van een object. Die look is heel populair bij modefotografie, vooral in de late jaren ’90 met iets te anorexische modellen, en is daarom heel gewild onder amateurfotografen.

Alienbees ringflash
Alienbees ringflits

Deze ringflitsen zijn alleen haast onbetaalbaar als arme student, een beetje studio ringflits kost al snel zo’n 1000 euro en is dan nog niet al te best. Een hoop mensen op internet zijn zelf gaan proberen een ringflits te doe-het-zelfen. De resultaten daarvan zijn aardig, maar de constructies zijn meestal erg fragiel. Twee bedrijven, Rayflash en Orbis, hebben een oplossing: een ringflits die werkt door het licht uit een normale hotshoe flits via glasvezels en prisma’s te weerkaatsen – de enthousiaste amateurfotograaf heeft toch al een hotshoe flits. Maar ze kosten nog steeds een paar honderd euro voor wat in principe een stuk plastic en wat spiegeltjes is. Gelukkig is de Chinese industrie ook druk bezig op fotografiegear gebied en bestaat er een goedkoop alternatief: de O-Flash.

O-Flash ringflash
O-Flash ringflits

Voor ongeveer 50 euro inc verzendkosten krijg je een Rayflash achtige constructie die op je flits en camera past. Er zijn meerdere modellen die eigenlijk alleen verschillen in afmeting – de afstand tussen flits en lens moet precies overeenkomen met de lengte van de O-Flash. Natuurlijk is zo’n spiegelconstructie nooit even sterk als een echte ringflits die voor dat doel gebouwd is, maar ik hoop dat er met een wat hogere ISO en wat gespeel met de flitssterkte wel wat mooie foto’s uit kunnen komen. Flickr gebruiker NellyPro heeft de O-Flash en de Rayflash al met elkaar vergeleken:

NellyPro

De O-Flash is volgens hem minder goed dan de Rayflash uitvoering, vooral doordat hij minder lichtsterk is en omdat de ring niet overal evenveel licht oplevert waardoor schaduwen toch sterker zullen zijn aan één kant van het model. Maar hij kost ook slechts 1/6de van de Rayflash (en al helemaal een fractie van een echte ringflits)… Dat spreekt erg voor de prijs/kwaliteit verhouding. Ik heb ‘m besteld en zal eens een aardige testshoot houden als ie binnen is!

What do you think?