17 August 2009

Prometheus CR1 gekocht

By In Foto

Ik kon het weer eens niet laten: ik heb een nieuw horloge gekocht. Dat betekent ook overigens dat ik horloges moet gaan verkopen; ik heb een nieuw in/uit beleid waardoor ik niet meer horloges mag bezitten dan ik ruimte heb in m’n horlogedoos. Ik zal het dus voortaan met ‘slechts’ 12 horloges moeten doen…

De Omega Speedmaster en Tag Heuer Carrera staan al tijden op m’n ooit-kopen lijst, twee prachtige mechanische horloges met een vergelijkbaar uiterlijk: chronografen met een zwarte wijzerplaat en lunette, met contrasterende witte wijzers.

Speedmaster
Carrera

M’n nieuw aanwinst is een Prometheus CR1, die qua styling aardig op deze horloges lijkt en mij daarom zo aanspreekt. Het verhaal achter dit horloge is een beetje apart: de eigenaar van Prometheus wilde voor een betaalbare prijs de horloges maken die hij zelf mooi vond. Door Aziatische onderdelen te gebruiken dacht hij de prijzen omlaag te kunnen schroeven van duizenden dollars naar enkele honderden. Hij huurde een ontwerper in en vroeg hem om een chronograaf horloge met een uiterlijk dat hetzelfde gevoel had als een Sinn, een merk dat bekend staat om efficiënte horloges met weinig poespas. Die kerel gaf hem een perfect ontwerp: wel het Sinn gevoel zonder precies hetzelfde te zijn als een specifiek Sinn horloge.

Prometheus CR1

Wat die eigenaar niet doorhad was dat hij bijna hetzelfde ontwerp had gekregen als een Kobold Phantom, ook een door Sinn geïnspireerd horloge. Tegen de tijd dat Kobold fans hem beschuldigden van foute praktijken waren de eerste modellen al uit de fabriek aan het rollen. De ontwerper werd ontslagen en Prometheus moet nu nog even door de zure appel bijten om weer serieus genomen te worden.

Kobold Phantom

De Kobold Phantom is een tactical horloge, volgens hun verkoopverhaal speciaal ontworpen voor gebruik door SWAT, special ops en andere eenheden met zeer hoge betrouwbaarheidseisen. Het heeft daardoor ook een interessante historie als één van de horloges die Jack Bauer in 24 heeft gedragen. Maar realiteitszin zorgde er echter voor dat Jack daarna weer rondliep in G-Shocks en andere betaalbare horloges, de Kobold kost namelijk $5250 – toch iets meer dan een CTU agent zou neerleggen voor een horloge…

Onbedoeld is de CR1 dus een homage van een Kobold model, waardoor hij opvallend betaalbaar is geworden. Carlos, de eigenaar van Prometheus, wil namelijk zo snel mogelijk van deze horloges af om zijn naam niet verder te beschadigen en ze kosten daarom online nu slechts 240 euro. Ik weet dat dit veel meer is dan de gemiddelde bezoeker van m’n blog aan een horloge wil uitgeven, maar 240 euro is binnen deze niche echt belachelijk goedkoop. Het is ook zo weinig dat ze op de tweedehandse markt noodgedwongen nog goedkoper zijn en opeens binnen mijn budget vallen…

Prometheus CR1 on NATO

Voor iets meer dan 150 euro mag ik straks, met dank aan HomageForum, een CR1 ontvangen die slechts twee dagen gedragen is voordat de eigenaar besloot hem weer te verkopen. Score! Zal uiteraard een nette fotoshoot houden zodra hij binnen is.

7 Comments
 1. Steenis 20 August 2009

  Je kan natuurlijk ook een tweede horlogedoos kopen, is het probleem ook opgelost 😉

  Reply
  • Guy 26 August 2009

   Nee, dan wordt het probleem 2x zo groot 😉

 2. Evan 21 August 2009

  Sowieso heb je er eentje om, dus ligt je limiet eigenlijk op 13 klokjes 😛

  Reply
  • Guy 26 August 2009

   Dat is op zich wel weer een punt 😀

 3. JJ 26 August 2009

  Damn nice! Welke horloges vliegen er uit om plaats te maken voor de milsub en radiomir chrono dan? 😀

  Reply
  • Guy 26 August 2009

   Ik denk toch niet dat ik voor de milsub ga, vind de wijzerplaat niet super en ben wat verpest door Dan’s ontwerp voor Orange Watch Co, wat de gaafste MilSub is die ik tot nu toe gezien heb. Voor een veelvoud van de prijs, dat wel, maar toch… kijken of die ook uiteindelijk goedkoop 2dehands te krijgen is 🙂

   Zoals het er nu naar uitziet ga ik wat van mijn Marina Militares lozen. Wil uiteindelijk m’n titanium luminor, een 45mm 1936 radiomir style en de alpha chrono qua PAM homages houden. De rest krijgen sowieso nauwelijks wrist time meer.

  • Pat 1 September 2009

   Guy, geef me een seintje als je de PAM292 homage de deur uit wil doen. Dank u 😉

What do you think?