2 July 2012

Modifast Intensive week 4 update: finish bereikt

By In Foto, Tekst

Het was de bedoeling om na de derde week op Modifast alvast een update te geven, maar uiteindelijk had ik toen nog niet zoveel te melden. En de laatste week, waarin je twee zakjes per dag mag vervangen met een maaltijd, vloog echt razendsnel voorbij. Het is verrassend hoe je eetpatroon invloed kan hebben op je perceptie van tijd. Die eerste twee weken alleen op zakjes leken echt eindeloos te zijn…

Ik begon op maandag 4 juni met 70,8kg aan gewicht. Ik eindigde gister op zondag 1 juli met 63kg gewicht. Dat is een verschil van 7,8kg – niet de 10 waar ik op gehoopt had, maar nog steeds een vrij aanzienlijke hoeveelheid voor 4 weken (bijna 2kg per week!). En waarschijnlijk dipt mijn gewicht langzaam nog wat verder de komende weken terwijl ik me weer aanpas aan een normaal eetritme.

Wat mag je eten van Modifast in de derde en vierde week? Verrassend genoeg best wel lekkere dingen. Er staan verschillende goedgekeurde recepten op hun site. Wat daar vooral opvalt is dat je in principe alles mag eten, er lijken weinig restricties te zijn over het soort vlees of de hoeveelheid vet of koolhydraten die er in zitten. Wel zijn de hoeveelheden erg beperkt. Ik at de meeste recepten daarom een aantal dagen achter elkaar, omdat de supermarkt niet berekend is op zo’n dieet. Als je maar 100gr krieltjes mag in je maaltijd en 600gr is de kleinste verpakking die de supermarkt heeft… tjah. Dan eet je een week krieltjes 🙂

Een grillpan is wel je beste vriend als je in week drie en vier van dit dieet zit. Je wilt alles zo droog mogelijk bakken, want olie blijkt echt vervelend veel calorieen te bevatten, en dat werkt nou eenmaal het beste in een grillpan. Ik heb die van mij al jaren, maar ik heb hem nu haast dagelijks gebruikt.

Een greep uit wat ik gegeten heb:

Eerste vaste maaltijd na 2 weken Modifast poeder!
Gegrilde entrecote met oreganosaus, krieltjes en broccoli

Deze is een aanrader. De simpele marinade van olijfolie, knoflook, oregano, peper en zout trekt goed in het vlees en geeft het een onverwacht lekkere smaak. Negeer alleen de griltijd die erbij staat, als je dun gesneden rundvlees echt 1 a 2 minuten aan elke kant bakt heb je het grondig verneukt. Gewoon de stukjes vlees een voor een op de hete grillplan leggen, zodra de laatste erop ligt de eerste beginnen te keren. Als je weer bij de laatste bent begin je ze van de grillplan af te halen en op het bord te leggen.

W3 op Modifast: kabeljauw in parmaham met pesto. Could be worse! :)
Kabeljauw in parmaham met gnocchi krieltjes en roerbakgroente

Erg lekker! De parmaham met rode pesto eronder voegt veel smaak toe aan de toch verder niet zo boeiende kabeljauw. Ik dacht helaas slim te zijn en bakte meteen alle vis die ik gekocht had in een keer, zodat ik de volgende dag alleen maar zo’n pakketje hoefde op te warmen in de magnetron. Opnieuw opgewarmde vis uit de magnetron: bah. Niet doen.

Yum: Zalm met aardappel in schil en broccolicreme #modifast
Zalm met aardappel in de schil en broccolicreme

Zalm op huid: heerlijk. Maar goed, daar kun je in principe ook niet echt iets aan verkloten. De broccolicreme was ik minder over te spreken. Veel gedoe, staafmixer goed smerig, voor een goedje wat uiteindelijk niet eens zoveel toevoegde aan de maaltijd. Supermarktbroccoli vind ik vooral lekker door de textuur, qua smaak is het gepureerd net een soort babyvoeding. Misschien had ik er niet genoeg kruiden en zout bijgegooid, waardoor het een beetje smaakloos bleef. Maar ik heb de volgende dag de broccoli gewoon heel gelaten en de aardappel in schil een lekkere lading zout gegeven – duidelijk betere keuze.

Ik ontdekte op de EatingWell site ook een aardige lijst met 500 calorie recepten die als inspiratie kunnen dienen. Ik was heel erg te spreken over hun ‘Spicy Beef with Shrimp & Bok Choy’:

Yum. Het was ook alweer heel lang geleden sinds ik zelf een bamigerecht had gemaakt, aangezien elk vorige dieet een lowcarb/paleo variant was. Toch fijn om weer eens te eten!

Zoals je op de chart helemaal bovenin ziet zitten er pieken en dalen in de metingen. Om die ruis eruit te filteren gebruiken we trendlijnen in dit soort diagrammen. Door gebruik te maken van zo’n ‘exponentially smoothed weighted moving average’ verdwijnen de pieken en dalen, zodat die geen demotiverende werking kunnen hebben tijdens het dieet.

FatWatch, de app van de chart hierboven, draait op iOS terwijl PhysicsDiet, waarvan je de chart hier beneden ziet, een webdienst is. Beide gebruiken in principe dezelfde trendlijnen zoals voorgeschreven in Hacker’s Diet.

Volgens beide trendlijnen ligt mijn ‘echte’ gewicht nog ergens rond de 65kg – dat is de lag die je standaard krijgt met een trendlijn – maar dat zal vanzelf stabiliseren als ik de komende tijd meer richting een vast gewicht ga. Boeiend aan de analyse in PhysicsDiet is dat er ook een regressielijn berekend wordt, en op basis daarvan gemiddeld gewichtsverlies en calorietekort. Bijna 1700 calorieen per dag te weinig; belachelijk maar ergens ook niet verrassend. Je krijgt maar 500 calorieen binnen als je alleen maar Modifast zakjes eet, met die 1700 missende calorieen erbij zit je op 2200 totaal. Vrij normaal voor een volwassen man.

En nu, de grote vraag: kan ik anderen zo’n crashdieet als Modifast Intensive aanraden?

Nee. Niet zonder goede reden, anyway.

Het was voor mijzelf eigenlijk gewoon een slecht idee. Ik vind mezelf misschien flink te dik, maar ik ben rationeel gezien niet obees (BMI was 23,7 en is nu 21) of op een andere manier in de bedoelde doelgroep van Modifast Intensive. Normale dieten slaan bij mij eigenlijk prima aan. Het was dan ook voornamelijk nieuwsgierigheid en uitdaging die mij ertoe gezet hebben om dit te doen. Ben ik tevreden over de resultaten? Zeker. Maar als je BMI niet boven de 25 ligt kun je misschien beter eerst eens kijken naar gezondere alternatieven. Een crashdieet kost je ook spiermassa – het is niet alleen vet wat verdwijnt. Dat gebeurt bij elk dieet, maar bij een crashdieet wordt dit effect nog eens extra versterkt omdat je zo bizar weinig eet. Je lichaam gaat dan automatisch in starvation, een evolutionair slim bedacht mechanisme: als er te weinig voeding is blijf je langer overleven als je juist efficienter vet opslaat en de hoeveelheid energieverslindende spieren gaat afbouwen. Minder handig als je juist van die vetmassa af wilt.

Anderzijds, als je wel besluit Modifast Intensive te gaan doen? Het is echt prima haalbaar en verdomd effectief. Laat je er in ieder geval niet van weerhouden door het geklaag op online dieetfora, als ik het kan is het echt voor iedereen haalbaar. De eerste twee weken zijn vervelend, maar tegelijkertijd ook erg makkelijk. Je eet alleen uit zakjes dus je kunt simpelweg geen foute beslissingen nemen die je dieet negatief beinvloeden. En je weet precies wanneer die twee weken eindigen, dus je hebt een doel om naartoe te leven. Na die twee weken mag je weer vast voedsel en dan is het einde van het dieet echt in no time bereikt.

Overigens, als iemand anders van plan is Modifast Intensive te gaan doen, ik heb nog een flinke lading over. Mijn buren namen toen ik niet thuis was mijn perfect uitgerekende, online bestelde pakket Modifast aan terwijl ze daarna meteen op vakantie gingen. Ik moest ruim een week extra zakjes bijkopen tot ze terug waren (en bedankt…). Ik heb nog:
Verkocht! Bedankt aan iedereen die interesse getoond heeft.

3 Comments
 1. Robert-Jon Eckhardt 2 July 2012

  Waarom verwacht je in de komende tijd nog meer gewicht kwijt te raken?

  En heb je een lange termijn plan om dit op peil te houden wat betreft voeding of leefregels?

  Reply
  • Guy 2 July 2012

   Ik kan niet direct terug naar een ‘normaal’ eetpatroon vanaf dit punt, daar is m’n lichaam niet aan gewend, dus moet rustig opbouwen. Dat betekent dat ik nog wel minstens een maand, misschien 2, met een deficit zit.

   En lange termijn moet ik gewoon niet weer zo’n stressperiode hebben als tijdens het afstuderen, of ik moet me tijdens zo’n periode herinneren hoe kut het was om 2 weekjes alleen uit zakjes te moeten eten als ik weer die 10kg aankom… 😉

 2. Van gestel Xandra 8 April 2013

  Hey Jack
  De max wat je schrijft! Geeft me red Bull feeling.
  2e dag mf dus vrij pril ;( doch ga de challenge ook aan. Wat me wel zorgen baart is het gegeven aantasten v spieren. Heb er bitter weinig (volgens meting diëtiste ) en dacht dat eiwitten wel spieren opbouwen en je na 3 dagen zonder koolhydraten in ketose komt en je dan wel vet aanspreekt?
  Soit ben nu gestart en ga er mee door… 64 kg en wil op 57 kg uitkomen en houden! Ook geen obees doch mirror speaks other language…
  Wish me luck!
  Cheers
  X-or

  Reply

What do you think?