Deze week kan ik weer een kledingstuk van de lijst afstrepen. Nouja, soort van – het bleek eigenlijk niet helemaal wat ik gedacht had…
Barbour maakte in 1936 een motorpak speciaal ontworpen voor de ISDT – de International Six Day Trials, een van de oudste offroad wedstrijden voor motorfietsen. Het pak werd gemaakt van waterbestendig waxed canvas en ontworpen met veel details die handig waren voor een motorrijder, zoals een grote ringvormige rits die je met handschoenen aan kon dichtritsen en een riem om de wind buiten te houden. Daarnaast had het pak specifieke features bedoeld voor deze trials, zoals de ‘dronken’ schuine linkerborstzak waar je makkelijk met je rechterhand een landkaart uit kon halen en een kleine zak op de mouw waar een scheidsrechter tijdens de wedstrijd een afgetekende tijdkaart in kon stoppen.
De pakken waren zo goed dat de kapitein van de HMS Ursula, een Britse onderzeeër uit de tweede wereldoorlog, speciale versies bestelde voor zijn eigen bemanning. De kleding die de Britse marine zelf aan de onderzeeërs leverde was ontworpen voor gebruik op normale schepen en niet opgewassen tegen de extra natte omstandigheden op een onderzeeër. De Barbours daarentegen waren wel in staat om weer en wind te overleven.
Deze Ursula variant was geen volledig pak meer, maar een jas. En daaruit ontstond na de oorlog de moderne versie van de International, de Barbour motorjas die nog decennia daarna gemaakt zou worden. De jas was zo goed dat Britse nationale motorteams uitsluitend de International droegen en ook bekendheden uit andere landen, zoals Steve McQueen, ervoor kozen.
In tegenstelling tot de Schott Perfecto, waar ik eerder over schreef, is de International de Britse interpretatie van de ideale motorjas. De Amerikaanse Perfecto is gemaakt van leer, kort en nauw aangesloten op het lichaam, perfect om eindeloze mijlen aan vlak asfalt te doorkruisen. De Britse International daarentegen is van stevig waxed canvas, met een lange, ruime fit om probleemloos op de motor de doorweekte Engelse bossen te overwinnen. En net als de Perfecto begon de International het uniform te worden van een bepaalde lifestyle.
Daardoor werd ook buiten de motorsport de International bekend en gaandeweg steeds vaker gezien in het straatbeeld als normale jas. En ondertussen zo belangrijk voor Barbour dat zij een apart label hebben vernoemd naar de International, met een volledige collectie kleding die dezelfde associaties probeert op te roepen.
Een fraaie jas met een toffe historie dus. Zeker geen onaangename verrassing toen ik in de Episode, bladerend tussen de waxjassen, opeens zo’n dronken borstzak zag verschijnen. Ik plukte de jas uit het rek en was meteen enthousiast: een goede bruine tint met een fijn verweerd patina, zoals het hoort op een waxjas, niet versleten maar ook zeker niet nieuw. Snel trok ik de jas aan in de hoop dat het ook maar een beetje mijn maat zou zijn. Aziaten zijn nou eenmaal erg aan de kleine kant en Britten zijn dat, kort door de bocht, vaak niet.
Maar hij paste perfect. Te perfect zelfs, hij was zo fitted dat ik haast niet kon geloven dat het kon kloppen. Barbour valt over het algemeen verschrikkelijk groot omdat het van oorsprong hele functionele kleding moest zijn, maar deze zat aan alle kanten meteen goed. Dat maakte het een no-brainer: meteen naar de kassa gelopen en gekocht.
Eenmaal thuisgekomen ging ik toch even googlen, want bij Barbour jassen zit er in de binnenzak een wit label met modelinformatie. Altijd handig, want dan kun je het modelnummer opzoeken en zo een tweedehandse jas volledig identificeren. En toen ontdekte ik waarom deze International zo verrassend slimfit valt.
Modelnummer L1926 hoort namelijk bij een vrouwenjas. Oeps.
Achteraf vallen de verschillen ook op. De knopenrij sluit op de vrouwelijke wijze rechts-over-links. De borstzakken zijn hoger geplaatst om meer ruimte te maken en het label zit aan de andere kant. Maar dat was me allemaal niet opgevallen omdat de rits wel op de traditioneel mannelijke manier sluit, en dat is de enige test die ik normaal doe om te kijken of het wel een mannenjas is.
Maar om eerlijk te zijn… fuck it. ’tis misschien een vrouwenjas, maar hij staat me met m’n kleine bouw een stuk beter dan een echte mannen-International me zou staan. En er is echt niemand die in het wild de omgekeerde knopenrij opvalt. Hij is voor de komende winter zeker niet warm genoeg, maar ik denk dat ik er in de lente heel veel plezier van ga hebben!
Ondertussen blijf ik ook gewoon doorzoeken naar een paar andere vergelijkbare jassen op de lijst. De Ursula is door Barbour in recente jaren weer opnieuw uitgebracht als limited edition, en dat vind ik toch ook een verrassend mooi exemplaar. Hij verschilt vooral op details van de International, maar het meest opvallend zijn de ontbrekende borstzakken waardoor de jas bij de borst minder bulky is.
En de eeuwige concurrent van Barbour, het modieuze Belstaff, heeft ook een aantal vergelijkbare motorjassen als de Trialmaster en de Panther in de collectie. Destijds waren deze modellen ook verkrijgbaar in waxed canvas maar het merk is tegenwoordig voornamelijk bekend om zijn leren versies, die er ook erg goed uit zien. Omdat de Perfecto voor mij toch lastig dragen is – het biker imago is niet helemaal mijn ding – is de veel lagere in-your-face factor van deze modellen een erg goed alternatief.
Nu nog hopen dat ik deze jassen ooit ga tegenkomen in een vintage store, want ik was zeker niet van plan de hoofdprijs te betalen 🙂