10 January 2017

Vintage Jaeger-LeCoultre

By In Foto

Jaeger-LeCoultre is een merk dat ik al een tijdje op de wishlist had staan. Ze hebben een uitstekende reputatie als een van de grote horlogehuizen, al meer dan anderhalve eeuw een favoriet van horlogemakers. LeCoultre bestaat sinds 1833 en was gespecialiseerd in het bouwen van geraffineerde uurwerken, die ze verkochten aan bekende merken als Cartier en Patek Philippe. Na een fusie met Jaeger, een bedrijf dat zakhorloges maakte, ging het bedrijf onder de naam Jaeger-LeCoultre eigen horloges verkopen.

IMG_1226.jpg

Het meest bekende model van JLC is de Reverso, een horloge uit de art-deco periode waarvan de kast omgeklapt kan worden om zo het tere glas en uurwerk te beschermen tegen rake klappen – origineel omdat de eigenaar op dat moment waarschijnlijk polo aan het spelen was. In mijn ogen één van de mooiste horloges ooit gemaakt. Helaas prijkt het merk met zulke historie ook redelijk hoog op de niet-zo-heel-erg betaalbaar lijst. Dus ik had al een klein beetje geaccepteerd dat ik niet snel een JLC om de pols zou hebben.

En toen kwam ik deze nieuwe aanwinst tegen op een veilingsite… Het model behoort niet tot een specifieke modellijn of familie, het is gewoon een van de vele wat nettere horloges die JLC in de late ’40s/vroege ’50s uitbracht. Maar dit is wel een fraai exemplaar met een degelijke 36mm kast – tegenwoordig haast een damesmaat, maar 70 jaar geleden was dit vrij groot voor een herenhorloge. De licht gepatineerde witte plaat heeft opgelegde zilverkleurige markers, waarbij alleen de even cijfers met een nummer zijn uitgevoerd. Een verzonken subdial bij de 6 houdt de secondes bij, terwijl bovenin haast onleesbaar als logo het merk ‘Jaeger-leCoultre’ staat geschreven. De eveneens zilverkleurige wijzers hebben een voor JLC typische zwaardvorm. De Reverso heeft hier bijvoorbeeld een kleinere versie van, terwijl op het Geophysic model ook zulke wijzers (maar dan met lume) zitten.

IMG_1243.jpg

Het ontwerp van deze kast is nogal ouderwets. In plaats van de tegenwoordig standaard geschroefde achterkant klikt dit deksel simpelweg vast en is daardoor niet bepaald waterdicht te noemen; ik zou dit horloge niet eens graag aan hebben in een zware regenbui. Het klokje draait op een JLC cal469/1c, een uurwerk waarvan het ontwerp uit de ’30s stamt maar waar verder niet zoveel over bekend is. Het ziet er wel verrassend prima uit, vaak zie je juist bij dit soort oude horloges veel slijtage op het uurwerk, door goedkopere horlogemakers in de afgelopen decennia die met net-niet-passende schroevendraaiers aan het werk zijn geweest. Maar elk schroefje hier ziet er nog perfect uit.

EH3B0038.jpg

Gezien de leeftijd is het klokje nog in verrassend goede staat. Natuurlijk is het wel 70 jaar oud en in die tijd gebruikt, dus krassen op de kast en patina op de plaat zijn geen verrassing. Maar de plaat is nog in goede staat, het patina geeft het juist wat leeftijd en karakter zonder meteen vies en oud aan te doen. Het acryl glaasje was bij ontvangst wel flink bekrast, wat niet heel gek is gezien de leeftijd. Maar een beetje polywatch poetsmiddel en drie kwartier boenen later was het glaasje weer prima bruikbaar. Er zitten door deze en eerdere poetsbeurten wel wat vertekeningen in het glas, wat gelukkig niet heel zichtbaar is als het horloge in elkaar zit.

IMG_1232.jpg

Wat wel tegenviel was de kroon. Omdat dit een handwinder is moet je hem elke dag met de hand opwinden, wat constante slijtage van de kroon als gevolg heeft. Daarom zijn de kronen op vintage horloges vaak al meerdere keren vervangen. In dit geval was de kroon bij de laatste service vervangen door een messing-kleurige kroon, wat helemaal niet past bij de rest van het horloge. Die heb ik meteen door een stalen exemplaar laten vervangen. Het is wel mooi dat JLC horloges uit deze tijd geen merkje op de kroon hadden, waardoor ik niet hoefde te zoeken naar een passende JLC kroon en juist een goedkopere blanco kroon kon laten plaatsen.

IMG_1422.jpg

Door drukte bij de horlogemaker kon ik dit horloge deze week pas ontvangen, nadat het al 6 maanden bij hem op service lag te wachten. Een lange tijd om zonder nieuw speelgoed te zitten, maar al met al ben ik nu zeer tevreden met het eindresultaat. Ik ben toch wat gevoelig voor merkjes en dan is het ontzettend tof om met een Jaeger-LeCoultre om de pols te lopen. En sowieso ben ik blij met weer een fraaie aanwinst erbij in de horlogedoos!

What do you think?