21 October 2006

Burn the Fat, Feed the Muscle

By In Tekst

Voor deze poging om eens wat aan m’n gewicht te doen ben ik nu bezig met het lezen van Burn the Fat, Feed the Muscle. Ik ben best wel een nerd en ik heb er geen problemen mee een product af te schieten op basis van hoe pauper de bijbehorende site eruitziet. Klik op de link en begrijp waarom ik eerst weinig vertrouwen had in dit boek.

Maar verschillende afval- en bodybuildingsites op het internet bleven maar terugkomen op dit boek als het beste beginnersboek om te lezen. Het bevatte geen wereldschokkende informatie, geen snelheidsbeloftes over geheime truukjes of speciale dieeten op basis van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken. In plaats daarvan zou het je de basics leren die je onder de knie moet hebben om consequent te kunnen afvallen. Geen gedetailleerde informatie over scheikundige reacties op lichaamsniveau, maar net genoeg informatie zodat je de redenen begrijpt waarom je bepaalde dingen wel of niet moet doen. Daarnaast zou het boek alle informatie presenteren in een makkelijk implementeerbare vorm, bepaalde gewoontes die je jezelf kon aanleren, in plaats van enkel moeilijke theorie te presenteren. Klinkt goed, eigenlijk. Dus heb ik het boek maar geregeld en ben het deze week aan het lezen. Zit nu op pagina 216 van de 340, hoofdstuk 11 van de 17. Ik heb er nu al dingen van geleerd de ik eerst totaal niet wist (maar ik weet dan ook helemaal niks van voeding af, dus dat zegt eigenlijk niks). Een paar hoogtepunten:

  • Gewicht verliezen is niet hetzelfde als vet verliezen. En je wil juist vet verliezen. Het is dus leuk om op de weegschaal te staan en blij te zijn dat er een kilo af is, maar als je daar niks speciaals voor gedaan hebt is de kans groot dat een flink deel van die kilo spiermassa was. En die wil je eigenlijk juist heel graag houden.
  • Maaltijden overslaan is vragen om problemen (ai, dat gaat al fout, meestal eet ik maar 1, hoogstens 2x op een dag). Je metabolisme verbrandt een hoop calorieën door voedsel te verteren, maar na zo’n 3 uur is een maaltijd wel verdwenen. Om je metabolisme op gang te houden moet je daarom het liefst om de 3 uur iets eten (dat is dus ongeveer 5/6x per dag).
  • Je lichaamsgewicht verminderen is in feite een kwestie van minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrand. Maar er zijn een hoop randvoorwaarden die je ook niet moet vergeten. Extreme dieëten met zo min mogelijk calorieën zijn leuk en wel, maar starten in je lichaam een ‘starvation‘ reactie. Dat betekent dat je lichaam zo conservatief mogelijk om gaat met de beschikbare energie en liever spiermassa afbreekt dan vet. Daarnaast wordt je metabolisme (juist een fijne manier om calorieën te branden) op een laag pitje gezet. Zwaar dieëten kan het probleem daarom juist erger maken.
  • Je hebt eiwitten, koolhydraten en vetten. Ik dacht altijd dat je gewoon zo min mogelijk vet en suiker moest eten om gezond te zijn, maar dat is dus te makkelijk. Blijkt dat ze allemaal essentieel zijn voor je lichaam, maar dat je de goede ratio tussen de verschillende soorten nodig hebt. Als je ze niet in de goede proporties samen eet reageert je lichaam er verkeerd op en zal veel van de maaltijd opgeslagen worden in vet.

Tot nu toe wel een fijn boek, ben alleen benieuwd of het aan het eind inderdaad zo implementeerbaar is als de reviews zeggen. De plannen komen pas aan het eind, alles wat ik tot nu toe gelezen heb was theorie, maar wel interessante theorie.

What do you think?